Külföld

Tízmilliárd dollár a BP kára

admin
admin

2010. 09. 20. 11:36

Megközelítette a 10 milliárd dollárt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa elhárításának költsége.

A BP brit energetikai konszern a Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás megakadályozására, és a következmények elhárítására összesen 9,5 milliárd dollárt fordított.

Öt hónappal az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó robbanás után még mindig 25 ezren vesznek részt a kárelhárítási munkálatokban több mint 2500 vízi és több tucat légi járművel. A tengervízbe jutott olaj háromnegyede már eloszlott, vagy lebomlott. A közlemény szerint július 21. óta egy csepp olajos folyadékot sem gyűjtöttek be a tenger felszínéről.

A 10 milliárd dollárt közelítő összegben a szivárgás megállításának és a megsérült olajkút elfojtásának költsége, a szennyezés felszámolásával összefüggő kiadások, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítési kifizetések vannak benne.

A BP az amerikai kormányzat nyomására egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot állított fel. Augusztus 23-tól ebből az alapból teljesítik a kifizetéseket. Mostanáig több mint 68 ezer kártérítési követelés érkezett az alaphoz, ebből több mint 19 ezret elégítettek ki, 240 millió dollár értékben. Az pénzalap megnyitása előtt a BP 127 ezer kártérítési kifizetést teljesített, összesen 399 millió dollár értékben – áll a társaság houstoni keltezésű, helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményében.

A 11 halálos áldozattal járó áprilisi robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe. A szivárgást július közepén sikerült megállítani, a sérült kutat pedig vasárnap, szeptember 19-én zárták le véglegesen.

A BP – egykori nevén British Petroleum – világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár,
nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre.
A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a baleset miatt azonban az idei második negyedévet veszteséggel zárta. Az adózás utáni eredmény mínusz 17,1 milliárd dollár volt az április-júniusi időszakban, az egy negyedévvel korábbi 6,1 milliárd dolláros adózott profit után.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.