Nagyvilág

Nyelvtörvényi viták Szlovákiában

A szlovákiai államnyelvtörvény szigorának tervezett enyhítése miatt bírálja a kormányt az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt.

A Smer szerint az Iveta Radicová vezette kormány ezzel Budapest kedvében akar járni. “Semmilyen más magyarázat nincs a nyelvtörvény módosítására” – jelentette ki Marek Madaric, a párt parlamenti képviselője, volt kulturális miniszter az Új Szó című pozsonyi napilap.

Madaric azt állítja, a tavaly szeptemberben hatályba lépett törvénnyel nem volt semmi gond. Meglepi, hogy a kabinet úgy készül a törvénymódosításra, hogy meg sem várja a Velencei Bizottság állásfoglalását. Ez a testület október közepén ül össze, és várható, hogy az államnyelvtörvénnyel is foglalkozik.
A volt kultuszminiszter bírálja, hogy a javaslat értelmében az állami szerveknek nem lesz kötelességük a nyelvtörvény tiszteletben tartásának ellenőrzése. Azt is kifogásolja, hogy a Daniel Krajcer kulturális miniszter által előterjesztett módosítást nem bocsátották tárcaközi egyeztetésre.

Ezt a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) is kifogásolja. Álláspontja szerint Bugár Béla, a Híd elnöke vagy nem ismeri részleteiben a nyelvtörvényt módosító tervezetet, vagy tudatosan félretájékoztat, amikor a tárcaközi egyeztetésről beszél.

Berényi József, az MKP elnöke rámutatott, a nyelvtörvény módosítása nem volt és most sincs tárcaközi egyeztetésen. “Ezzel az eljárással a kormánykoalíció nem tette lehetővé, hogy az ország polgárai élhessenek véleményezési jogukkal és befolyásolják a nyelvtörvény módosítását. Ezt a lehetőséget még Robert Fico kormánya sem vonta meg a polgároktól. Az MKP kész volt a szükséges 500 aláírással alátámasztani és előterjeszteni olyan módosításokat, melyeket az érvényes törvények alapján a szlovák kormány nem hagyhatott volna figyelmen kívül” – áll Berényi állásfoglalásában.

A kulturális minisztérium anyaga azt is tartalmazza, hogy az egyes kormánytagok szeptember 14-éig véleményezhették a javaslatot. Mivel az előterjesztés tartalmazza a pénzbírságokat, az MKP valószínűsíti, hogy a Híd kormánytagjai nem éltek lehetőségeikkel és nem fogalmaztak meg elvi kifogást ezen eljárással szemben, pedig választási ígéreteik közt ez szerepelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik