Nagyvilág

Cölibátusról vitázna két belga pap

Két belga püspök vitát kezdeményezett a nőtlenség, a cölibátus intézményéről, miután pedofil botrányok rázták meg a belga katolikus egyházat.

Patrick Hoogmartens hasselti és Jozef De Kesel bruggei püspök egymástól függetlenül annak a véleményének adott hangot, hogy a nős férfiakat nem kellene automatikusan kizárni a papság soraiból.Jürgen Mettepenningen, a belga katolikus egyház vezetőjének, André-Mutien Leonardnak a szóvivője erre válaszul úgy foglalt állást, hogy az egyház szervezeti kérdéseit globális szinten kell megvitatni, nem lehet külön szabályokat hozni csak Belgiumra.

XVI. Benedek pápa mindeddig kitartott a papi nőtlenség kötelező volta mellett, mondván, az a hit meglétének jelentős bizonyítéka. Azt maga a hasselti püspök is elismerte, hogy önmagában a kötelező cölibátus eltörlésével nem oldódik meg a szexuális visszaélések kínzó problémája, ám lehetségesnek mondta, hogy elismerést nyerjen az olyan papi szolgálat is, amely segíti, mintegy kiegészíti a teljes értékű szolgálatot ellátó, cölibátusban élő papok tevékenységét.

“Aki számára a cölibátus emberileg képtelen elvárás, annak is lehetővé kellene tenni, hogy pappá válhasson” – vélekedett De Kesel püspök, aki annak nyomán került a bruggei egyházmegye élére, hogy elődje, Roger Vangheluwe kénytelen volt lemondani, mert kiderült róla, hogy számos fiatal – köztük saját unokaöccse – sérelmére követett el szexuális visszaélést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik