Külföld

Tízezren tüntettek a pápa ellen

admin
admin

2010. 09. 19. 11:21

A pápa londoni látogatása több szempontból is történelmi jelentőségű: a katolikus egyházfő az eddigi legerőteljesebb módon kért bocsánatot a papi zaklatás áldozataitól, az utcákon pedig eddig nem tapasztalt méretű tömeg tüntetett a pápa ellen.

XVI. Benedek pápa londoni útján az eddigi legerőteljesebb módon kért bocsánatot a katolikus papok által a korábbi évtizedekben elkövetett visszaélések áldozataitól, a szexuális zaklatásokat elszenvedők egy kisebb csoportjával személyesen is találkozott szombaton.

A találkozó ideje alatt körülbelül tízezer demonstráló járta London utcáit, hogy így tiltakozzanak az ellen, ahogy a pápa az egyházi visszaéléseket kezeli és azt, ahogyan a homoszexuálisokról és a nők jogairól vélekedik. A megmozdulást a demonstráció szervezői „a pápai intolerancia meneté”-nek nevezték.

A felvonulók „Életekbe kerül Benedek homofóbiája” és „Védjük meg a gyerekeket – fokozzuk le a pápát” – feliratú transzparensekkel fejezték ki véleményüket. „Ő a jelképe mindannak, ami rossz ebben a rettenetes egyházban, sőt, több is ennél, részt vesz a bűnök elfedésében.” – idézi Paul Stevens ügyvédet, a felvonulók egyik tagját a Guardian. A londoni demonstráció volt a legnagyobb azok közül, amelyek XVI. Benedek külföldi útjait kísérik – írja a Reuters.

Nem elégedett meg a demonstrálók egy csoportja a pápa eddigi legerőteljesebb bocsánatkérésével: „Egy bocsánatkérés az, amit egy kisdiák tesz, amikor a labdájával betöri az ablakot. Amire nekünk szükségünk van, az, hogy a pápa hozza nyilvánosságra valamennyi bűnös pap aktáját.” – mondta Sue Cox tiltakozó, aki maga is szexuális molesztálás áldozata. Mindaz, amit eddig a katolikus egyházzal kapcsolatban tapasztaltam, az a félelem, utálat, hazugság és a szégyen – folytatta a papi zaklatás áldozata.

Vasárnap kora reggel szabadon bocsátották azt a hat férfit, akik a rendőrség gyanúja szerint a pápa elleni merényletre készültek volna, és akiket a 2000. szeptember 17-én elkövetett terrortámadás idején is letartóztattak – közölte a Scotland Yard közleményében.

A férfiak közül öten a Veolia köztisztasági vállalat alkalmazottai, egyikük pedig a londoni Westminster kerület tanácsának szállítója. A rendőrség pénteken közölte, hogy öt, 26 és 50 év közötti férfit hallgattak ki a központi rendőrörsön. A belvárosban sem fegyvert sem robbanószerkezetet nem találtak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.