Nagyvilág

Online képeznének tudósítókat

A Bertelsmann, Európa legnagyobb médiakonszernje online újságíró-iskolával segítené a cenzúra és üldöztetés mellett dolgozni kényszerülő külföldi riportereket.

A tervek szerint az internet és a berlini szemináriumok segítségével évente húsz tudósítót képeznek ki. A projekt 2011 végén veszi kezdetét.

A Bertelsmann tájékoztatása szerint az Újságírás Nemzetközi Akadémiája nem kezdőket képezne, hanem azokat, akik szakmájukban már kitűntek. Németország négy jelentős főszerkesztője – Thomas Osterkorn (Stern), Georg Mascolo (Spiegel), Giovanni di Lorenzo (Zeit), Peter Klöppel (RTL) – is támogatja a projektet. Klöppel szerint a következő hónapokban megkezdik az oktatási koncepció kidolgozását.

A kezdeményezés fővédnöke José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki elmondta: “A demokrácia egyik alappillére a minőségében értékes újságírás”. Hozzátette: még néhány évtizeddel ezelőtt is Európa egyes részein munkájában gátolták, sőt meg is ölték az újságírókat. Mára a szabad véleménynyilvánítás és a sajtószabadság az Európai Unióban magától értetődő – de sajnos még nem egész Európa területén.

“Nemcsak azt akarjuk megmutatni, mennyire alapvető fontosságú a sajtószabadság, hanem azt is, hogy a globális hálózattal rendelkező minőségi újságírás fontos a jövőnk szempontjából” – mondta el Hartmut Ostrowski, a Bertelsmann vezetője.

A hazájukban már bizonyított újságírók közül egy külön tanács választja ki az ösztöndíjasokat, akik az akadémia hallgatói lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik