Nagyvilág

Ismét a jobboldal a választás esélyese

Történelmi bukás lehet a választás a svéd baloldal számára.

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Svédországban: a voksolás esélyese a jelenleg kormányzó svéd jobbközép koalíció. A csaknem hétmillió választópolgár reggel hat órától este hat óráig adhatja le szavazatát az egykamarás parlament 349 mandátumára.

A választások előestéjén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint Fredrik Reinfeldt kormányfő négypárti koalíciója 4,6 százalékponttal vezet az ellenzéki szociáldemokraták előtt. Egy héttel ezelőtt még 10 százalékpontos különbséget mértek. A kormánykoalíció abszolút többségét csak az veszélyeztetheti, ha sikerül a parlamentbe jutnia az új jobboldali populista, bevándorlásellenes pártnak, a Svéd Demokratáknak (SD). Felmérések szerint az SD támogatottsága magasan meghaladja a parlamentbe jutás4 százalékos küszöbét, s nem zárható ki, hogy a populista párt a mérleg nyelvévé válik: ez politikai válsághoz is vezethet Svédországban.

A skandináv országot a múlt század 20-as évei óta csaknem mindig egyszínű szociáldemokrata kormány irányította. A baloldal a 2006-os választásokon került ellenzékbe addigi történetének legrosszabb, 35 százalékos eredményével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik