Külföld

Érvénytelen a szlovák népszavazás

admin
admin

2010. 09. 19. 06:42

Az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett a Szlovákiában többek között a kisebb parlamentről és a média-előfizetési díjak eltörléséről rendezett népszavazás - derült ki a vasárnapra virradóra Pozsonyban közzétett nem hivatalos eredményekből.

A szlovák statisztikai hivatal adatai a bejegyzett 4,3 millió szlovákiai választópolgárnak csak a 22,48 százaléka járult az urnák elé. A szombati népszavazás érvényességéhez a bejegyzett választópolgárok több mint felének le kellett volna adnia voksát. A hivatalos végeredményt a SUSR várhatóan vasárnap délben hozza nyilvánosságra.

A referendum hat kérdésre várt választ a szlovákoktól: csökkenjen-e 150-ről 100 főre a parlament létszáma, korlátozzák-e a képviselők mentelmi jogát, megszűnjön-e a közszolgálati televízió és rádió üzemben tartási díja, a közintézmények csak bizonyos árhatáron belül szerezhessenek-e be gépjárműveket, legyen-e az európai és a nemzeti választásokon internetes szavazás, eltöröljék-e a közszolgálati dolgozók jogát arra, hogy válaszoljanak a médiában a velük foglalkozó írásokra.

Az ellenzéki pártok azt javasolták tagjaiknak és híveiknek, hogy ne menjenek el szavazni. A referendum mellett még a júniusi választások előtt a mostani koalícióban részt vevő Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű párt tört lándzsát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.