Nagyvilág

Embertelen amerikai katonák Afganisztánban

Találomra és szórakozásból gyilkoltak afgán civileket amerikai katonák - jelentette vasárnap a The Washington Post.

Öt katonát azzal vádol az amerikai hadsereg, hogy január 15. és május között több alkalommal, ok nélkül tüzet nyitottak afgán civilekre, s három emberrel végeztek. A vádirat szerint a katonák holttestek daraboltak fel és fényképeztek, valamint maguknál tartottak egy koponyát és emberi csontokat.

Hét másik katona ellen azért indult eljárás, mert meg akarták akadályozni a nyomozást és fizikailag bántalmazták társukat, aki feljelentést tett. A feltételezett bűncselekményeket a 2. gyalogsági hadosztály 5. Stryker (gépesített könnyűlövész) dandárjának egyik szakasza követte el.

Miután a fiától értesült a gyilkosságokról, a szakasz egyik katonájának apja megpróbálta értesíteni az alakulat parancsnokságát, de a bejelentése valahol “elakadt”. A csoport végül egy véletlennek köszönhetően bukott le.

A katonai rendészet nem a gyilkosságok, hanem hasisfogyasztás gyanúja miatt nyomozott a szakasznál. Az egyik katona vallott, amiért társai kegyetlenül megverték. A sértett azonban másodszor is a rendészek elé állt és most már a gyilkosságokról is beszámolt.

A gyilkosságokat Kandahár tartományban követték el. Az egyik áldozat a lap szerint egy mullah volt. A tettesek egy kézigránátot felrobbantva az a látszatot keltették, hogy megtámadták őket, majd tüzet nyitottak a kiszemelt áldozatra.

Az üggyel kapcsolatban az első, tárgyalás előtti kihallgatást még az ősz folyamán megtartják a Washington állambeli Lewis-McChord támaszponton. Szakértők szerint az eljárás – és különösképp a gyilkosságok nyomán készült fotók publikálása – várhatóan nagy felháborodást vált majd ki Afganisztánban.

Az eljárás alá vont katonák valamennyien tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el, egymást azonban megvádolták.

A gyilkosságokat állítólag Calvin M. Gibbs 25 éves törzsőrmester kezdeményezte, aki saját elmondása szerint már Irakban is gyilkolt civileket és ezt büntetlenül megúszta – írta a The Washington Post. A katonák decemberben kezdték el tervezgetni a gyilkosságokat.

A lap szerint egyelőre nem tudni, hogy a csoport tagjainál megtalált koponya és emberi csontok az általuk meggyilkolt áldozatoktól származnak-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik