Külföld

Megkövette a pápa a gyermekáldozatokat

admin
admin

2010. 09. 18. 13:40

Megkövette szombati londoni miséjén a katolikus egyházfő az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek gyermekáldozatait.

XVI. Benedek pápa, aki négynapos állami látogatáson tartózkodik Nagy-Britanniában, szombaton az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, a Westminster székesegyházban mutatott be misét. A szertartáson elmondott homíliájában külön kitért a katolikus papok által a korábbi évtizedekben elkövetett visszaélésekre, kijelentve: mélységesen sajnálja a történteket. A sértetteket ártatlan áldozatoknak, a visszaéléseket “elmondhatatlan, megvetendő bűnnek” nevezte, amely szavai szerint “szégyent és megaláztatást” hozott az egész egyházra.

Az első londoni kommentárok szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb bocsánatkérő megnyilvánulás a pápa részéről a katolikus egyházat világszerte megrázó szexuális visszaélési botrány kirobbanása óta. Brit katolikus egyházi vezetők nemrég külön nyilatkozatban követték meg a sértetteket.

A Westminster székesegyházban tartott szombati misén jelen volt Tony Blair, Nagy-Britannia előző, munkáspárti kormányfője, aki a miniszterelnöki posztról való három évvel ezelőtti távozása után áttért a katolikus hitre.

A merénylők őrizetben

Szombaton változatlanul őrizetben volt az a hat személy, akiket a Scotland Yard terrorelhárító osztagának kommandósai előző nap fogtak el, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával.
A londoni rendőrség továbbra sem közölt pontos részleteket az ügyről, szombati brit sajtóértesülések szerint azonban a lefogottak – akik úttisztító munkásként dolgoztak az egyik londoni köztisztasági vállalatnál – állítólag pokolgépes merényletet terveztek a pápa ellen. A Daily Mirror úgy tudja: a robbanószerkezeteket utcai hulladékgyűjtőkben helyezték volna el a pápai járműkonvoj útvonala mentén.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap értesülése szerint a Scotland Yard az akció előzményeként olyan “beszélgetésekről” kapott bejelentést, amelyekben a pápa ellen tervezett merénylet részleteit tárgyalták meg a gyanúsítottak.
Öt személyt a westminsteri tanáccsal szerződésben álló, Veolia nevű cég telephelyén vettek őrizetbe, hatodik társukat pedig londoni lakásáról vitték el. A brit sajtó tudomása szerint mindannyian észak-afrikaiak, valószínűleg algériai és marokkói bevándorlók.

A Scotland Yard házkutatásokat végzett a cég telephelyén és az őrizetesek lakásaiban, de szombatig nem hangzott el bejelentés arról, hogy találtak-e fegyvert vagy robbanószert.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.