Nagyvilág

A “celebkultúra” ellen emelt szót a pápa

A brit ifjakat a "celebkultúra" és a pénz jelentette "felületes értékek" túlzott tiszteletétől óvta, a brit közélet vezető személyiségeit pedig a vallás "általános visszaszorulásának" veszélyére figyelmeztette pénteken Londonban a katolikus egyházfő, akinek nagy-britanniai látogatását biztonsági incidens árnyékolta be.

XVI. Benedek pápa négynapos állami látogatásának második napját a délnyugat-londoni Twickenham kerületben működő St. Mary’s University College egyetemen – az egyik legpatinásabb brit katolikus felsőoktatási intézményben – kezdte, ahol misén vett részt. A rendezvényre az intézmény hallgatói mellett 3500 katolikus általános és középiskolai tanulót is meghívtak.

A népes hallgatóság előtt elmondott szabadtéri beszédében a pápa kijelentette: az ifjú nemzedék szeret példaképet választani magának a hírességek közül, a “celebkultúra” világából. Az egyházfő azonban arra intette a fiatalokat, hogy a sok pénz lehetővé teszi ugyan a nagylelkűséget és a jótéteményeket, és híressé is teheti az embert, boldoggá azonban nem feltétlenül. Hozzátette: a világban sokan azért nem lelik a boldogságot, mert “rossz helyen keresik”. Az igazi boldogságot Istenben lehet meglelni – mondta a tiszteletére összegyűlt több ezer fiatalnak XVI. Benedek.

Péntek este – a négynapos látogatás egyik legkiemelkedőbb programpontjaként – a pápa a londoni parlament legősibb épületében, a XI. században emelt Westminster Hallban a brit közélet kétezer meghívott képviselője előtt fejtette ki álláspontját a társadalomban, a politikában és a gazdaságban szükséges erkölcsi normákról. A vendégek között volt az összes még élő egykori brit miniszterelnök: Lady Margaret Thatcher, Sir John Major, Tony Blair és Gordon Brown is.

Előadásában XVI. Benedek kijelentette: a vallás – elsősorban is a kereszténység – az egész világon egyre inkább visszaszorulóban van, a vallást sokan “el akarják némítani, vagy legalábbis teljes mértékben a privát szférába száműznék”. A pápa kemény szavakkal ostorozta a legutóbbi időszak világgazdasági fejleményeit is. A globális pénzügyi válságról szólva azt mondta: széleskörű az egyetértés abban, hogy “a gazdasági tevékenység szilárd etikai alapjainak hiánya” volt az egyik oka a világszerte milliók által elszenvedett súlyos nehézségeknek.

A nap folyamán a Scotland Yard bejelentette, hogy a terrorellenes törvény alapján, terrorcselekmény előkészítésének gyanújával őrizetbe vett hat személyt. A rajtaütést a londoni rendőrség fegyveres terrorelhárító kommandója hajtotta végre. Nem hivatalos médiaértesülések szerint az őrizetbe vettek közül “legalább öten” nem britek; a Sky News hírtelevízió és a BBC is úgy tudja, hogy “észak-afrikaiakról”, valószínűleg algériaiakról van szó, akiket az őket alkalmazó cég londoni központjában fogtak le. A vállalat a brit parlament épületének is otthont adó londoni Westminster kerület tanácsának megbízásából végez köztisztasági feladatokat, és az őrizetbe vett úttisztító alkalmazottak péntek délutántól éppen a brit parlament épületénél dolgoztak volna, ahol a pápa aznap este felszólalt.
A Scotland Yard pénteken késő estig semmilyen részletet nem közölt őrizetbe vételük pontos okáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik