Külföld

65 éves házaspár adott volna el atomtitkokat

admin
admin

2010. 09. 18. 06:50

Az Egyesült Államokban az FBI letartóztatott egy 65 éves házaspárt azzal a váddal, hogy katonai atomtitkokat akartak elárulni Venezuelának - jelentette be pénteken az igazságügyi minisztérium.

A pár korábban a legnagyobb amerikai nukleáris kutatóközpontban, Los Alamosban tevékenykedett. A 75 éves Pedro Leonardo Mascheronit és a 67 Marjorie Roxby Mascheronit azzal is gyanúsítják, hogy részt akartak venni venezuelai atomfegyver kifejlesztésében.

A házaspár egy FBI-ügynöknek akarta eladni az atomtitkot, aki venezuelai kormánytisztviselőnek adta ki magát. Mascheroniék a “vevőnek” azt állították, hogy segítségükkel Caracas 10 éven belül atomfegyverhez juthat. Szolgálataikért 793 ezer dollárt kértek cserébe. “A vád nem állítja, hogy Venezuela kormánya, vagy bárki, aki a nevében lépett fel, tikos információra próbált szert tenni, vagy hogy ilyen jutott el hozzá” – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A Mascheroni házaspár ellen 22 pontban emeltek vádat. Egyebek mellett azzal vádolják őket, hogy az Egyesült Államoknak való károkozás és egy idegen ország előnyhöz juttatásának szándékával titkos adatokat szivárogtattak ki, részt vettek egy atomfegyver kidolgozására irányuló összeesküvésben, amerikai iratokat rejtegettek és félrevezető nyilatkozatokat tettek.

Elítéltetésük esetén Mascheroniékra életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki. A férj 1979 és 1988 között fizikusként dolgozott Los Alamosban. A feleség 1981-től 2010-ig volt a laboratórium alkalmazottja. Mindketten átmentek a nukleáris tikokhoz való hozzáféréshez szükséges biztonsági ellenőrzésen.

Pedro Leonardo Mascheroni, aki korábban argentin állampolgár volt, 2008 márciusában lépett először kapcsolatba az általa venezuelai hivatalos személynek gondolt FBI-ügynökkel.
Az igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy Mascheroni elképzelése szerint Venezuelának egy föld alatti urándúsító reaktorban kellett volna plutóniumot előállítania, miközben a titkos létesítmény fölött egy békés célú atomreaktor üzemelt volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.