Nagyvilág

16 halottal fejeződtek be a választások Afganisztánban

Afganisztánban befejeződtek a parlamenti választások, amelyeket helyenként tálib támadások zavartak meg. Országszerte „csak” 16 halottja van a voksolásnak.

A részvételi arány délben 32 százalékos volt. Az országos választási bizottság közlése szerint a szavazókörök 92 százalékát megnyitották a voksoláshoz, de a maradék 8 százalékról nem tudtak mit mondani.

A tálibok a saját közlésük szerint 150 szavazókört támadtak meg, de ez elenyésző az összesen 5816 voksolási helyszínhez képest. Az eddig ismertté vált legsúlyosabb incidensben hat ember vesztette életét. Rakétagránát csapódott be Kabulban is. A lövedék az állami tévé székházának udvarát találta el, alig néhány háztömbnyire az elnöki palotától, az amerikai nagykövetségtől és a NATO-erők főhadiszállásától. Ott senki sem sérült meg, de országszerte 16 halottról adtak hírt.
16 halottal fejeződtek be a választások Afganisztánban 1

A szombati afganisztáni választásokon a parlament alsóházának (voleszi dzsirga) 249 mandátumáért mintegy 2500 jelölt versengett. A panaszbizottság főként olyan szabálytalanságokról számolt be, mint a szavazatukat leadók megjelölésére használt, lemoshatatlannak vélt tinta eltüntetése az ujjakról, ami lehetővé teszi a többszöri szavazást, a szavazókörök elkésett megnyitása, vagy szavazati joggal nem rendelkező személyek próbálkozása, de szervezett csalásról nem szereztek tudomást. Előzetes eredményt október 8-ra ígértek.

Hamid Karzai elnök egy hindu asszonyra szavazott – árulták el az elnök munkatársai. A fővárosi képviselői helyekért induló 600 jelölt között csak két hindu volt. Karzai döntése ezért meglepő, mert az afgán társadalom mélységesen iszlámhívő, és a tekintélyes ókonzervatívok ellenzik a nők politikai szerepvállalását. Az elnök felesége nem ment el szavazni.

Afganisztánban a muzulmán hódítás előtt hinduk és szikhek is éltek nagy számban, de az évszázadok múlásával csak pár ezren maradtak az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik