Nagyvilág

Merkel elhatárolódott a lengyelellenes politikustól

A német kancellár elhatárolódott a kitelepítettek szövetsége (BdV) elnökének újabb lengyelellenes kijelentésétől.

Erika Steinbach előző nap az ARD televízióban “rossz jellemű” embernek minősítette Wladyslaw Bartoszewski volt külügyminisztert, s ezt a véleményét a riporter meghökkent rákérdezése után is fenntartotta. Kijelentését egyöntetű bírálat fogadta a politikai pártok részéről, amelyeknek képviselői kiálltak Bartoszewksi mellett. Guido Westerwelle külügyminiszter korábban nagyszerű európainak és a német-lengyel megbékélésért kitartóan munkálkodó politikusnak nevezte a 88 éves lengyel politikust.

Mint Steffen Seibert kormányszóvivő sajtóértekezletén közölte, Angela Merkel elhatárolódik az ARD-ben elhangzottaktól. Egyúttal úgy látja, hogy a német-lengyel viszonynak Steinbach szavai sem tudnak ártani, a két ország baráti kapcsolatait ezek sem tudják megzavarni.

Szeptember elején a BdV elnöke pártja, a CDU alsóházi frakciójának ülésén azzal okozott botrányt, hogy védelmébe vette a kitelepítettek szövetségének két funkcionáriusát. Utóbbiak előzőleg azt állították, hogy valójában Lengyelország a felelős a II. világháború kirobbanásáért, mivel már hat hónappal a Wehrmacht támadása előtt mozgósítást rendelt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik