Nagyvilág

Letartóztatták a pápa ellen merényletet tervezőket

Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával vett őrizetbe péntek hajnalban Londonban öt, a nap folyamán pedig még egy személyt a Scotland Yard. Az őrizetesek nem hivatalos értesülések szerint egy köztisztasági cég úttisztító alkalmazottai.

A péntek délutáni rendőrségi tájékoztató szerint az első rajtaütést a Scotland Yard fegyveres terrorelhárító kommandójának tagjai hajtották végre hajnalban, „előzetes információk alapján”. A rendőrség által őrizetbe vett személyek életkora 26, 27, 36, 40, illetve 50 év; őket London belvárosában, „kereskedelmi jellegű helyiségekben” fogták el. A 29 éves hatodik gyanúsítottat délután fogták el észak-londoni lakásában, az előzőekkel kapcsolatban.

A Sky News brit hírtelevízió úgy értesült, hogy a gyanúsítottak „észak-afrikaiak”, és az őket alkalmazó cég londoni központjában fogták le őket. Más sajtójelentések szerint algériaiak, de ezt a rendőrség nem erősítette meg. A vállalat a brit parlament épületének is otthont adó londoni Westminster kerület tanácsának megbízásából végez köztisztasági feladatokat, és az őrizetbe vett alkalmazottak péntek délután éppen a brit parlament épületénél dolgoztak volna, ahol a pápa aznap este felszólal.
Letartóztatták a pápa ellen merényletet tervezőket 1A Scotland Yard közölte, hogy a pápalátogatás menetrendjét nem módosították, és az országosan érvényes – jelenleg a második legmagasabb szintű – terrorkészültséget sem emelték.

A brit kormány januárban emelte erre a fokozatra a terrorkészültség szintjét. A jelenlegi riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint „súlyos” terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint „nagyon valószínű” valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi fokozat a „kritikus”; ezt akkor rendelik el, ha a szolgálatok „azonnali” terrortámadási veszélyről értesülnek.

Frederico Lombardi, a pápa sajtószóvivője az őrizetbe vételek kapcsán megerősítette: az egyházfő programját nem módosították, a Vatikán „tökéletesen megbízik a Scotland Yard tevékenységében”.

XVI. Benedek az eredeti terveknek megfelelően pénteken kora este felkereste Rowan Williams canterburyi érseket, az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságát. Williams londoni hivatalában, a Lambeth palotában fogadta a pápát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik