Nagyvilág

Lövésekkel oszlatták az Amerika-ellenes tüntetőket

Az afgán rendőrség lövésekkel oszlatott szét egy tüntetést Kabulban, ugyanis egy Amerika-ellenes megmozduláson több ezer tiltakozó vett részt.

Egy afgán rendőrtiszt ennek kapcsán elmondta, hogy több mint 10 ezer tüntető vonult az utcára a főváros nyugati részén, ahol gumiabroncsokat égettek, és eltorlaszolták az egyik főútvonalat.

A tiltakozók a “Halál Amerikára! Halál a keresztényekre! Halál
Karzaira!” jelmondatokat skandálták, utóbbival Hamid Karzai afgán
elnökre utalva. Többen pedig a tálibok zászlóját lengették. Ennek többek között az lehet az oka, hgy szombaton parlamenti választásokat tartanak Afganisztánban, amelyet a tálibok meg akarnak zavarni.

A rendőrség és szemtanúk szerint pedig a golyók legalább két embert megsebesítettek.

A tiltakozások nem ritkák az ázsiai országban, három nappal ezelőtt is utcára vonultak az emberek: akkor egy amerikai lelkész ellen tüntettek, aki a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulóján a Korán 200 példányát akarta elégetni, de végül elállt ettől. A vasárnapi demonstráció során a biztonsági erők többeket megsebesítettek, közülük hárman később belehaltak sérüléseikbe.

Megfigyelők – köztük egy ENSZ-diplomata – arra figyelmeztettek, hogy a tálibok kihasználhatják a koránégetés elleni tiltakozásokat. Zabihulla Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője azt mondta, hogy a szélsőségesek tudtak a tüntetésről, de nem volt szerepük benne.

“Az emberek lehet, hogy azért lengetik a tálibok zászlóját, mert így adtak hangot érzéseiknek és szimpátiájuknak velünk szemben” – tette hozzá Mudzsahid. Szombaton parlamenti választásokat tartanak Afganisztánban, amelyet a tálibok meg akarnak zavarni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik