Nagyvilág

A franciák tudomásul vették a bocsánatkérést

A francia köztársasági elnöki hivatal közölte, hogy „tudomásul vették” Viviane Reding igazságügyi biztos „bocsánatkérését” a „Franciaországra vonatkozó botrányos kijelentéseiért”.

A hivatal nem sokkal azután adta ki rövid közleményét, hogy Reding kijelentette: a romák Franciaországból történő kitoloncolásának nincs semmi köze a II. világháborús történésekhez. Viviane Reding kedden párhuzamot vont a romák kitoloncolása és a II. világháborús deportálások között, és jogi kötelességszegési eljárás indítását helyezte kilátásba Franciaország ellen.

Az AFP francia hírügynökségnek szerdán adott nyilatkozatában viszont a biztos már sajnálatának adott hangot amiatt, hogy kijelentésének értelmezései elvonják a figyelmet a megoldandó problémáról. „Semmi esetre sem akartam párhuzamot vonni a II. világháború és a jelenlegi francia kormány cselekedetei között” – szögezte le. Úgy fogalmazott, hogy éppen ellenkezőleg, az Európai Bizottság nevében megvédte azokat az értékeket és elveket, amelyeken az unió nyugszik. Megígérte, hogy a testület két héten belül elkészíti a végleges helyzetelemzést, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Reding az ominózus keddi nyilatkozatban így fogalmazott: „Személyes megszólalásra késztettek a körülmények, amelyek olyan benyomást keltettek, hogy egy (uniós) országból embereket toloncoltak ki pusztán azért, mert egy bizonyos etnikai kisebbséghez tartoznak. Azt hittem, hogy a II. világháború után Európa többé nem lesz tanúja ilyen típusú helyzetnek”.
A világháborús hasonlattal nyilatkozatok és dühös reagálások lavináját indította el. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke személyes támogatását fejezte ki a romák ügyében Párizst bíráló biztos iránt, de elhatárolódott a II. világháborús összehasonlítástól. Hozzátette: maga és az egész bizottság nevében támogatja Reding kezdeményezését, hogy adott esetben vonják felelősségre Párizst a romániai és bulgáriai romák hazatoloncolása miatt.

Nicolas Sarkozy francia államfő felháborodásának adott hangot, és azt ígérte, hogy az Európai Tanács csütörtöki ülésén válaszol az igazságügyi biztos kijelentéseire. E hét elején derült ki, hogy az illegális telepek felszámolására vonatkozó augusztusi körlevelében elsősorban a romák táborainak megszüntetésére adott utasítást a francia belügyminisztérium. A párizsi kormány képviselői viszont korábban váltig állították, hogy nincsenek diszkriminatív, etnikai alapú megfontolások a kitoloncolások mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik