Nagyvilág

Tüntetésre készülnek a chilei bányászok rokonai

Elégedetlen a mentőakció ütemével a mélyben rekedt 33 chilei bányász családja.

Tüntetést tervez a 33 mélyben rekedt chilei bányász rokonsága, akik a mentőakció lelassulása miatt szeretnék kifejezni tiltakozásukat. A negyvenedik mentési napon az okozta a családtagok aggodalmát, hogy csak egy fúrógépezet működött a háromból, ez pedig jelentősen visszavetette az akció ütemét. Mindez a bánya mélyén rostokoló vájárokat is feldühítette, akik magyarázatot követeltek a hatóságoktól.

Az akcióban bekövetkezett negatív fordulat egy alternatív mentési terv kidolgozásának szükségességét vetíti előre. Elvetették ugyanakkor Miguel Fort bányamérnök koncepcióját, aki engedélyt kért a tárna beomlási pontjához való leereszkedéshez, hogy megvizsgálja annak stabilitását.

Fort szerint amennyiben a körülmények megfelelőnek bizonyulnak, akár dinamit segítségével is utat törhetnének a bent rekedt bányászokhoz. Mentőként gyorsabb megoldásra törekszem-fogalmazott a bányamérnök. Fort tervét azonban elutasították, részben azért, mert a bánya vélt instabilitása miatt bármelyik pillanatban összeomolhat a vájat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik