Nagyvilág

Törökország szavaz

Törökországban vasárnap reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek, hogy a lakosság népszavazáson döntsön, elfogadja-e a kormány alkotmánymódosító javaslatait.

A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által kezdeményezett módosítások főként az igazságszolgáltatást és az alapvető állampolgári jogokat érintenék. A kormány szerint a katonai rezsim által 1982-ben megfogalmazott alkotmány módosítása a török demokráciát erősítené. Az ellenzék azonban úgy gondolja, hogy a változtatások az uralkodó AKP befolyását fokoznák az állami intézményekben.

Törökországban, ahol 73 millióan élnek, mintegy 49,5 millió ember rendelkezik szavazati joggal. A voksolás kötelező, aki ezt elmulasztja, annak 22 török líra (12 euró) büntetést kell fizetnie.
Egy közvélemény-kutatás szerint a kormány indítványa megkapja a szükséges támogatást. Más felmérések ugyanakkor szoros eredményt jeleznek. A szavazás a jövőre tartandó parlamenti választások előtt fontos erőpróbát jelent Erdogan AKP pártja számára, amely politikai és gazdasági reformokat kíván végrehajtani, de amelyet azzal is vádolnak, hogy iszlamista törekvéseket dédelget.

A tervezetben 26 módosítás szerepel, többségük haladó és vitathatatlan változást jelentene, többek között az is, amely lehetővé tenné, hogy a hadseregnek az állambiztonság és az alkotmányos rend ellen vétő tagjait polgári bíróságokon vonják felelősségre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik