Külföld

Bíróság elé kerülhet több izlandi vezető

admin
admin

2010. 09. 12. 06:30

Bíróság elé kerülhet az izlandi bankrendszer 2008-as összeomlása miatt az akkori kormányfő, Geir Haarde, és kabinetjének három tagja: Ingibjorg Solrun Gisladóttir és Árni Mathiesen volt külügy-, illetve pénzügyminiszter, továbbá Bjorgvin Sigurdsson kereskedelmi miniszter.

Az izlandi egykamarás parlament különbizottsága döntött úgy szombaton, hogy ajánlani fogja a törvényhozásnak a 2009-es választásokon menesztett kormány több tagjának felelősségre vonását, a pénzügyi válsággal kapcsolatos “vétkes gondatlanság” miatt, amit a testület által nyilvánosságra hozott 274 oldalas jelentéssel támasztottak alá.

Az izlandi parlamenti bizottság kilenc tagja közül öt támogatta a volt kormánytagok felelősségre vonását, két képviselő szerint a kereskedelmi minisztert nem terheli felelősség, még a maradék két tag tartózkodott mindenféle ajánlástól.

Amennyiben a törvényhozás a jogi eljárás mellett dönt, akkor a szigetországban először ül majd össze a Landsdomur, az a különleges bíróság, amelyet még 1905-ben hoztak létre Izlandon a bűncselekményekkel vádolt miniszterek fölötti ítélkezésre.
Johanna Sigurdardóttir izlandi kormányfő egyelőre elzárkózott annak kommentálásától, hogy valóban összeül-e a Landsdomur, s azt hangsúlyozta, hogy még tanulmányoznia kell a különbizottság jelentését.

Áprilisban már nyilvánosságra került egy hivatalos jelentés, amely a volt kormányfőt, továbbá David Oddssont, a központi bank elnökét és több más volt vezető hivatalnokot vádolt meg gondatlansággal amiatt, hogy két évvel ezelőtt az évtizedek alatt felhalmozott adóssághegyek miatt összeomlott a három legnagyobb izlandi bank, a mélybe rántva a szigetország gazdaságát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.