Nagyvilág

Újabb titkos urándúsítót keresnek Iránban

Egy iráni ellenzéki szervezet olyan iratot juttatott el az amerikai kormányhoz és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ), amely szerint Teherán hamarosan befejezi egy újabb titkos urándúsító üzem építését. Amerikai szakértők kétségeiket fejezték ki az állítással kapcsolatban.

Az Iráni Népi Mudzsahedin Szervezet (angol rövidítése: PMOI) információi szerint Irán új urániumdúsító üzemét Teherántól 120 kilométerrel nyugatra, egy Kazvin városa közelében található hegy alá süllyesztve igyekszik megépíteni. A gerillaszervezet – amelyet az Egyesült Államokban egyébként hivatalosan terrorista csoportként tartanak nyilván – az állítja, hogy a 311-es kódnevű létesítmény 85 százalékban már elkészült.

A PMOI információi egy szintén emigráns ellenzéki szervezet, az Iráni Nemzeti Ellenállási Tanács (NCRI) washingtoni képviselőinek közvetítésével jutottak el az amerikai kormány, a kongresszus és a NAÜ képviselőihez. A csoport egy laktanya környékén zajló építkezésről készült műholdas felvételekkel támasztotta alá állítását.

Noha az NCRI volt az, amely 2002-ben leleplezte a natanzi urándúsító üzemet és az araki nehézvízüzemet, az amerikai kormány szakértői szkeptikusak az új bejelentéssel kapcsolatban, mert a szervezet több korábbi hasonló jelzése is túlzó, vagy hamis volt.

Az új “leleplezés” a jelek szerint semmilyen konkrét bizonyítékot nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a helyszínen valóban urándúsító centrifugákat rejtő, föld alatti termek lennének.
Mark Toner amerikai külügyi szóvivő ugyanakkor elmondta, hogy az amerikai kormány tanulmányozni fogja a hozzá eljuttatott adatokat. A NAÜ részéről csütörtökön csak annyi hangzott el, hogy “következtetések levonásához több adatra lenne szükség”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik