Nagyvilág

Obama: nem fordíthatnak egymás ellen minket

admin
admin

2010. 09. 10. 19:49

Egy nemzet vagyunk és elnökként mindent megteszek annak érdekében, hogy ellenségeink ne fordíthassanak bennünket szembe egymással - jelentette ki pénteken, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.

Obama szeptember 11. közeledő kilencedik évfordulójával, és az Egyesült Államokban erősödő iszlámellenességgel kapcsolatban nyilatkozott így.

„Mint olyan személy, aki munkája során komolyan támaszkodik keresztény hitére, megértem azokat a szenvedélyeket, amelyeket a vallásos hit támaszt, de ugyanakkor tiszteletben tartom mások hitét”.

„Úgy gondolom, rendkívül fontos, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége kitartson amellett, ami a legjobb bennünk – a toleranciába vetett hit mellett és annak világos tudata mellett, hogy kik az ellenségeink.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy Amerika ellensége nem az iszlám, hanem azok az al-Kaidához hasonló szervezetek, amelyek eltorzítják muszlim hitet a terror megindokolásának érdekében. Rámutatott, hogy az ellenség legtöbb áldozata muszlim vallású volt. Az amerikai muzulmánokkal kapcsolatban elmondta: nem tesz különbséget „mi” és „ők” között. „Csak mi vagyunk” – jelentette ki.

Obama szerint az al-Kaida vezetői, bin Laden és Zavahri kézre kerítése továbbra rendkívül fontos nemzetbiztonsági feladat, amelyen a legjobb elmék és a legjobb különleges alakulatok dolgoznak éjjel-nappal. Eredményként említette, hogy a terrorszervezet irányítói ma már csak a legmélyebb illegalitásban képesek megmaradni.
A floridai Terry Jones lelkész koránégetési fenyegetőzésével kapcsolatban Barack Obama leszögezte: „A gondolat, hogy elégessük valaki más vallásának szent szövegeit, ellentétben áll azzal, amit ez az ország képvisel. Ez ellentétben áll azzal (az eszmével), amelyre ezt az országot, ezt a nemzetet alapították. És tudják, azt remélem, hogy ez a személy imádkozik majd és lemond erről.”

Obama megismételte, hogy a hasonló megnyilvánulások károsak, mert veszélybe sodorják a külföldön állomásozó amerikai katonákat és eszközül szolgálnak az al-Kaidának a tagtoborzáshoz.

A New Yorkban tervezett iszlám közösségi központról szólva rámutatott, hogy az Egyesült Államok mindenki számára egyenlő vallásszabadságot biztosít, így ha egy helyen templom, zsinagóga, vagy hindu szentély épülhet, akkor ott ugyanúgy felépíthető egy mecset is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.