Nagyvilág

Megvan a Koránégetés első áldozata

Közel tízezren tüntettek pénteken egy észak-afganisztáni NATO-támaszpontnál a Floridában tervezett koránégetés ellen, és a katonák egy tiltakozót halálosan megsebesítettek, amikor a tömeg megtámadta a katonai bázist - közölte a badahsáni tartományi közigazgatás szóvivője.

Az incidens a tartományi székvárosban, Faizábádban lévő német bázisnál történt.

Pénteken a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr alkalmából tartott ima után hívek ezrei özönlöttek az utcákra. Egy kormányilletékes becslése szerint közel tízezres tömeg gyűlt össze a városban. A tüntetők egy kisebb csoportja rátámadt a német támaszpontra, kövekkel dobálták meg a bázist, ahonnan rálőttek a tüntetőkre. Az incidens után afgán biztonsági erők siettek a helyszínre, hogy helyreállítsák a rendet. A kődobálásban három rendőr megsérült.

A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egyik szóvivője közölte, hogy tudnak a faizábádi tiltakozásról, és vizsgálják az incidens körülményeit.

Közben a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban a törzsi vezetők azzal fenyegetőztek, hogy támadni fogják az amerikai támaszpontokat, amennyiben Terry Jones tiszteletes véghezviszi koránégetési tervét. “Ha ezt megteszi (Jones), támadni fogjuk az amerikai bázisokat, és lezárjuk azokat az útvonalakat, amelyeken utánpótlást szállítanak az amerikai csapatoknak” – fenyegetőzött egy Zahidullah nevű muzulmán pap.

A fővárosi mecsetek papjai is veszélyesnek minősítették Jones szándékát. “A muzulmánok készek feláldozni fiaikat, apáikat és anyáikat az iszlámért és a Koránért” – figyelmeztetett egy muzulmán prédikátor egy kabuli mecsetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik