Nagyvilág

Gyásznapot tartanak Észak-Oszétiában

Az észak-oszétiai Vlagyikavkazban történt terrorcselekmény halálos áldozatainak száma az éjszaka 18-ra emelkedett, több mint 158 ember megsebesült.

Az éjszaka a tíz legsúlyosabb sérültet Moszkvába szállították repülőgépen. Az ügyben már őrizetbe vettek három gyanúsítottat – közölték hivatalos forrásból, de részletekkel nem szolgáltak.

A merényletet gyakorlatilag vállalta a magát a Kaukázus Emírjének nevező Doku Umarov saját honlapján, de ezt a szakértők kétkedéssel fogadják, mivel Umarov pozíciója eddigi hívei között vitatottnak látszik, s az utóbbi időben minden ilyen akciót magára vállalt.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója az úgynevezett ekazsevói szélsőséges csoportot gyanúsítja: az ingusföldi falu elleni különleges akcióban tavasszal megöltek hét szélsőségest, köztük a Szaid Burjasztkij néven ismert szélsőséges ideológust, aki az öngyilkos merénylők felkészítéséért volt felelős, és négy Kartojev fivért. További három Kartojevet a Nyevszkij Expressz vonat elleni tavalyi merénylet kapcsán őrizetbe vettek.

A Kommerszant című moszkvai lap idézte Dmitrij Medvegyev elnököt, aki azt mondta: a tetteseket meg fogják találni és felelősségre vonják, ellenállás esetén pedig megsemmisítik. Az orosz államfő hasonlóan nyilatkozott a moszkvai metróban elkövetett merényletek után is, és már több mint 30 szélsőségest megöltek.

Észak-Oszétiában pénteken gyásznapot tartanak a terrorakció áldozatainak emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik