Nagyvilág

Elfogadta az ENSZ az unió–szerb határozattervezetet

Az ENSZ Közgyűlése elfogadta az Európai Unió és Szerbia közös határozattervezetét a koszovói kérdés megoldásáról.

A határozat üdvözli, hogy az EU kész elősegíteni a párbeszédet a felek között, valamint egyeztetésre szólítja fel Szerbiát és Koszovót.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter beterjesztette a határozattervezetet, de hangoztatta Szerbia álláspontját, miszerint nem ismeri el függetlennek Koszovót. “A Szerb Köztársaság sem most, sem később nem ismeri el Koszovó egyoldalú bejelentését függetlenségéről” – mondta.

Miután a hágai Nemzetközi Bíróság kihirdette tanácsadó véleményét Koszovó függetlenségéről, azt a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatónak minősítve, Belgrád – Brüsszel kérésével dacolva – önálló határozati javaslatot készített, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Koszovó “egyoldalú elszakadását”, és alig burkoltan a terület jogállásáról egyszer már lefolytatott tárgyalások újbóli megnyitását követelte. Szerdán azonban Belgrádban bejelentették: kompromisszumra jutott a szerb kormány és az EU az ENSZ Közgyűlésében szavazásra bocsátandó Koszovó-határozat szövegében.

A koszovói kormány üdvözölte a határozattervezetet, szerinte az összhangban áll a valós helyzettel. Pristinában úgy értékelték, hogy a dokumentum figyelembe veszi a hágai bíróság véleményét.

Ajánlott link:

Meghajolt az EU akarata előtt Szerbia (Kitekintő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik