Nagyvilág

Kiújulhat az erőszak Ruandában

Erőszak kialakulására figyelmeztet négy száműzött ruandai politikus, amennyiben Kagame elnök nem vonja be a hatalomba a többségi hutu etnikumot.

Konfliktusossá válhat a helyzet Ruandában, amennyiben a kisebbségi tuszi etnikumú Paul Kagame elnök nem osztja meg hatalmát a többségi hutukkal – fogalmazott Kagame négy korábbi szövetségese.

A közép-afrikai állam jelenleg egypártrendszer, melyet Kagame elnök irányít egy maroknyi tuszi katona segítségével – mutatott rá 60 oldalas jelentésében a csoport, melyet a Reuters hírügynökségen keresztül hoztak nyilvánosságra. A ruandai kormány egyelőre nem reagált érdemben a nemzetközi közösséghez intézett dokumentumra.

A négyfős csoportot a korábbi igazságügy-miniszter, a hadsereg vezetője, a külügyi hírszerzés feje, illetve Ruanda amerikai nagykövete alkotja. Legfőbb kifogásukat abban látják, hogy Kagame elnök véleményük szerint totális kontrollt gyakorol a törvényalkotás és a bíróság felett. A pártatlan és független bíráskodás a ruandai demokrácia fejlődésének legfontosabb kikötése – olvasható a dokumentumban.

Paul Kagame elnök immár 16 éve áll az ország élén, a 800 ezer áldozatot követelő ruandai népirtást követően lett elnök. Ez idő alatt Ruanda gazdasága nőtt, az ország pedig a régió legkevésbé korrupt tagjává vált. Ettől függetlenül az említett kvartett kitart azon álláspontja mellett, hogy 1994 óta nem bontakozott ki valódi demokratikus átmenet, és koalíciós kormány kialakítását szorgalmazzák. Kagamét augusztusban nagy többséggel választották ismét elnökké, ám nemzetközi megfigyelők erőteljesen megkérdőjelezték a választások tisztaságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik