Nagyvilág

Elkapták a tömeggyilkosokat

Mexikóban katonák elfogták a Zetas drogkartell hét feltételezett tagját, akik valószínűleg részt vettek a múlt hónapban annak a 72 dél-amerikainak a lemészárlásában, akik az Egyesült Államokba tartottak.

A dél-amerikaiak holttestére augusztus 24-én bukkantak rá katonák az ország északkeleti részén elterülő Tamaulipas szövetségi államban, miután a tömegmészárlás túlélője, egy ecuadori férfi értesítette őket. A katonák a helyszínen találták a gyilkosok egy részét, akikkel tűzharcba keveredtek. Hármat megöltek közülük, egyet pedig őrizetbe vettek. Később a hatóságok a környéken egy út mentén megtalálták további három gyilkos holttestét. Közben pedig Ecuadorban elfogták a Zetas egy tagját, aki feltehetőleg részt vett a dél-amerikaiak északra csempészésében.

A hét újabb bandatagot szeptember 3-a óta vették őrizetbe – közölte a kormány közbiztonsági szóvivője.

A Zetas azért végzett a 72 emberrel, mert nem voltak hajlandók szolgálatukba állni.

Ugyancsak Tamaulipasban gyilkoltak meg szerdán egy polgármestert – közölte pártjának egyik tisztségviselője. Alexander López Garciát, aki a 20 ezer lakosú El Naranjo elöljárója volt, hivatalában lőtték agyon. Idén ő már legalább a hatodik meggyilkolt polgármester az országban.

A mexikói és a közép-amerikai drogkartellek tettei lassan olyasféle lázadás képét mutatják, mint amely húsz évvel ezelőtt alakult ki Kolumbiában, ahol a kábítószer-kereskedők teljes országrészeket vontak az ellenőrzésük alá – jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerda este Washingtonban. Abban az előadásában beszélt erről, amelyet a Külkapcsolatok Tanácsa előtt mondott több témát átfogóan. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok még több segítséget ad ezeknek az országoknak a drogkereskedelem elleni harcban.

Washington már odaígért Mexikónak három évre elosztva 1,4 milliárd dollárt erre a célra. Az erőszakos cselekmények továbbra is magas számából ítélve azonban az amerikai segítségnek még nem sok eredménye van. A mexikói kábítószer-bandák évente 40 milliárd dollár értékű drogot csempésznek be az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik