Külföld

Elítélte Európa a romák kitoloncolását

admin
admin

2010. 09. 09. 13:16

Elítélte az Európai Parlament a romák csoportjainak kitoloncolását Franciaországból. Párizs ezzel egy időben egy "sürgősségi nemzeti terv" kidolgozását kérte Romániától a romák beilleszkedésére.

Az Európai Parlament a csütörtökön elfogadott állásfoglalásában ismét felszólított egy európai uniós átfogó stratégia kidolgozására a cigányság társadalmi bevonásának érdekében.

Egy többpárti határozati javaslatot viszonylag kicsi többséggel elfogadva a képviselők emlékeztettek arra, hogy az Európai Unió “mindenekelőtt egy olyan közösség, amely a nyílt és befogadó társadalom, valamint az uniós polgárság fenntartását és támogatását szolgáló értékeken és elveken alapul, különösen a megkülönböztetés minden formájának tiltása révén”.

A szöveg egyebek között arra sürgeti az EU-tagállamokat, hogy teljes mértékben tegyenek eleget az uniós jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek, és “szüntessék meg a következetlenségeket a szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelv előírásainak alkalmazása terén”.Párizs EU-s pénzből oldaná meg az integrációt

Franciaország “sürgősségi nemzeti terv” kidolgozását kéri Romániától a romák beilleszkedésének elősegítésére, e programot szerinte 1 millió euró értékben európai alapokból lehetne finanszírozni – mondta csütörtökön Bukarestben Pierre Lellouche, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára.

A francia tisztségviselő a nap folyamán érkezett a román fővárosba Eric Besson bevándorlásügyi miniszterrel együtt, hogy a romániai vezetőkkel közös megoldást találjanak a Franciaországból kitoloncolt romániai romák helyzetére.

Csütörtökön találkoztak Teodor Baconschi külügyminiszterrel, a nap folyamán közös asztalhoz ülnek Emil Boc miniszterelnökkel, Vasile Blaga belügyminiszterrel, Ioan Botis munkaügyi miniszterrel, valamint Valentin Mocanu munkaügyi államtitkárral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.