Nagyvilág

Elítélte Európa a romák kitoloncolását

Elítélte az Európai Parlament a romák csoportjainak kitoloncolását Franciaországból. Párizs ezzel egy időben egy "sürgősségi nemzeti terv" kidolgozását kérte Romániától a romák beilleszkedésére.

Az Európai Parlament a csütörtökön elfogadott állásfoglalásában ismét felszólított egy európai uniós átfogó stratégia kidolgozására a cigányság társadalmi bevonásának érdekében.

Egy többpárti határozati javaslatot viszonylag kicsi többséggel elfogadva a képviselők emlékeztettek arra, hogy az Európai Unió “mindenekelőtt egy olyan közösség, amely a nyílt és befogadó társadalom, valamint az uniós polgárság fenntartását és támogatását szolgáló értékeken és elveken alapul, különösen a megkülönböztetés minden formájának tiltása révén”.

A szöveg egyebek között arra sürgeti az EU-tagállamokat, hogy teljes mértékben tegyenek eleget az uniós jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek, és “szüntessék meg a következetlenségeket a szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelv előírásainak alkalmazása terén”.



Párizs EU-s pénzből oldaná meg az integrációt

Franciaország “sürgősségi nemzeti terv” kidolgozását kéri Romániától a romák beilleszkedésének elősegítésére, e programot szerinte 1 millió euró értékben európai alapokból lehetne finanszírozni – mondta csütörtökön Bukarestben Pierre Lellouche, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára.

A francia tisztségviselő a nap folyamán érkezett a román fővárosba Eric Besson bevándorlásügyi miniszterrel együtt, hogy a romániai vezetőkkel közös megoldást találjanak a Franciaországból kitoloncolt romániai romák helyzetére.

Csütörtökön találkoztak Teodor Baconschi külügyminiszterrel, a nap folyamán közös asztalhoz ülnek Emil Boc miniszterelnökkel, Vasile Blaga belügyminiszterrel, Ioan Botis munkaügyi miniszterrel, valamint Valentin Mocanu munkaügyi államtitkárral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik