Nagyvilág

Basescu Franciaországot ostorozta

Franciaország semmibe veszi az európai normákat a roma bevándorlók kiutasításával - jelentette ki szerda este Traian Basescu román államfő.

Basescu hozzátette, hogy mindazonáltal a kialakult helyzetért a román kormány és maguk a romák is felelősek. Eric Besson bevándorlási miniszter és Pierre Lellouche, az európai ügyekért felelős külügyi államtitkár látogat csütörtökön a román fővárosba.

Basescu kijelentette, hogy látogatásuk hasztalan lesz, ha kioktatják Bukarestet, de “ha azért jönnek, hogy megoldást találjunk, akkor találunk megoldást”.

Franciaország romákkal szembeni politikáját ostorozta kedden az Európai Parlament több képviselője Strasbourgban a testület plenáris ülésén. Számos politikai csoport, köztük a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták az ülésen határozattervezeteket terjesztettek elő, amelyekben elítélnék a romániai és bulgáriai cigányok közelmúltbeli kitoloncolását Franciaországból. Lellouche francia államtitkár “túlzásnak és igazságtalannak” nevezte a bírálatokat.

Arra hivatkozott, hogy az uniós jogszabályok értelmében a románok, a bolgárok, az írek, a belgák vagy bármelyik tagállam polgárai legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak valamely uniós országban, és ez számos feltételhez, szigorú kerethez kötött. Ismét Romániát tette felelőssé a kialakult helyzetért, és úgy fogalmazott, hogy a bukaresti kormány “nem teljesíti a kötelességeit saját állampolgáraival szemben”.

Romák csoportjai tüntettek hétfőn Franciaország bukaresti nagykövetsége, illetve a temesvári francia kulturális intézet épülete előtt, tiltakozva a cigányok kitoloncolásáról hozott párizsi döntések miatt. De tiltakoztak a román kormány “hallgatása” miatt is, mert szerintük az nem reagált megfelelő mértékben erre a témára. Követelték a román kormánytól, hogy sokkal több pénzt fordítson erre a problémára, és tanúsítson az eddiginél sokkal nagyobb készséget a kérdés megoldására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik