Nagyvilág

15 halottja van az oszétiai robbantásnak

Az észak-oszétiai Vlagyikavkaz belvárosi piacának bejáratánál csütörtökön reggel elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma a déli órákra 15-re, a sebesülteké több mint százra emelkedett - utóbbiak között van öt kisgyerek és több kamasz is. Több órával a merénylet után még tartott az áldozatok elszállítása.

A merénylők egy közeli ház parkolójában leállított autójukat röpítették a levegőbe. A gépkocsiban az első becslések szerint 10 kilogrammnyi, majd a későbbi szakértői vélekedések szerint már 30-40 kilogrammnyi trotil robbanóerejének megfelelő mennyiségű robbanószer lehetett. Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a robbantást.

Nem sokkal később a piac közelében egy további pokolgépet is találtak. Feltételezések szerint a felrobbant autóban ketten ültek. Vlagyikavkazban kiürítették és bezárták az iskolákat, mert egy ismeretlen telefonáló azt közölte az oktatási minisztériummal, hogy az egyik oktatási intézményben szintén pokolgépet helyeztek el.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az oroszországi muftik szervezetének elnökével, Ravil Gajnutdinovval tartott találkozón azt mondta, az ehhez hasonló bűncselekmények célja a széthúzás szítása, s Moszkva számít arra, hogy az oroszországi muzulmánok jelentős mértékben hozzájárulnak a terrorizmus elleni harchoz.

A robbanást követően Dmitrij Medvegyev orosz államfő a helyszínre rendelte Alekszandr Hloponyin miniszterelnök-helyettest, az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetben illetékes elnöki megbízottat, külön felszólította az egészségügyi minisztert és a rendkívüli helyzetek miniszterét az áldozatok családjainak és a sérülteknek a gyors megsegítésére, és utasítást adott, hogy a súlyosabb sérülteket repülőgépen szállítsák Moszkvába.

A robbanást követően azonnal a helyszínre ment Tejmuraz Mamszurov, Észak-Oszétia elnöke is. Mamszurov első nyilatkozata szerint egyértelműen terrorcselekmény történt, szavai szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Volga gépkocsijával a piacnál.

Az utóbbi időben újra jelentősen megszaporodtak az orosz Észak-Kaukázusban, a Csecsenfölddel szomszédos köztársaságokban elkövetett és onnan szervezett merényletek.
Csak Dagesztánban szerdán meghalt egy rendőr, aki ellen előző nap követtek el merényletet, ugyancsak szerdán pokolgépet és további robbanószerkezetek készítéséhez való alkatrészeket találtak egy mahacskalai szállodában, felrobbantottak egy gabonát szállító vonatot, s néhány napja pokolgépet találtak egy vízi erőműben is. Az utóbbi ugyan nem robbant fel, de eddig ismeretlen okból tűz volt a létesítményben.

A terrorcselekmények elszaporodásának okát szakértők részben abban látják, hogy a fegyveres testületek az utóbbi időben számos iszlám szélsőségest öltek meg, köztük a különféle csoportok több vezérét is, továbbá hogy a magát a Kaukázus Emírjének nevező Doku Umarov személye körül a jelek szerint viszály tört ki a szélsőségesek között: akadnak, akik már le akarják váltani eddig nem vitatott vezetői tisztségéből. Végül a legfőbb okot a szakértők a térség gazdasági problémáiban látják.

Az észak-kaukázusi köztársaságokban megfigyelők szerint már nincsenek olyan szervezetek, amelyek az Oroszországtól való elszakadásért küzdenének.

Oroszország közben egyre többet fordít a térség fejlesztésére: a napokban elfogadott, 2025-ig szóló társadalmi-gazdasági fejlesztési stratégia 400 ezer munkahely létrehozását és a nagy beruházások eddiginél nagyobb összeggel való támogatását irányozza elő, továbbá az orosz VEB bank keretében egy olyan ügynökség létrehozásáról rendelkezik, amelynek feladata legelső sorban a térségben végrehajtandó beruházások vonzása és finanszírozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik