Nagyvilág

Szétlopják az orosz múzeumokat

Több mint 240 ezer kiállítási tárgy tűnt el az évek során az orosz múzeumokból - derül ki egy három éve tartó felülvizsgálatból, amelynek eredményeit szerdán mutatta be az orosz kulturális minisztérium.

Ljubov Molcsanova, a múzeumokért felelős osztály vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta: Oroszországban 242 ezer kiállítási tárgy hiányzik. Mintegy tíz százalékot elloptak, a többi azonban rejtélyes okok miatt hiányzik. Az orosz múzeumok krónikusan alulfinanszírozottak, elterjedt a korrupció, a biztonsági intézkedések pedig nem megfelelőek.
Molcsanova utalt arra is, hogy a hivatalok képviselői is szívesen „kiszolgálják magukat” a múzeumok készletéből. „Néha egyes képviselők csak annyit mondanak: Adj valamit a múzeumból” – fejtette ki a minisztérium munkatársa.

A múzeumok felülvizsgálatát még 2007-ben rendelték el, miután megállapították, hogy a világhírű szentpétervári Ermitázs raktárából számos darabnak nyoma veszett. A rendőrséget a nyomozás egy alkalmazotthoz vezette el, aki éveken keresztül mintegy kétszáz ékszert és ikont lopott el. Néhány értékes kincs internetes aukciókon bukkant fel újra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik