Külföld

Merkel kitüntette a Mohamed-karikatúra alkotóját

admin
admin

2010. 09. 08. 21:31

A német kancellár kezéből vette át Potsdam város médiadíját szerdán este Kurt Westergaard, aki öt évvel ezelőtt Mohamed prófétát gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázoló karikatúrájával széles körű felháborodást keltett az iszlám országokban.

Kurt Westergaard a média szabadságát védő rendíthetetlen magatartásáért részesült az M100 díjban. A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel köszöntőjében kiemelte a sajtószabadság jelentőségét. Mint fogalmazott, a média szabadsága az egyik leglényegesebb jellemzője a szabadságon alapuló demokráciának. Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek – szögezte le.

A rendezvény fő szónokaként egyúttal síkraszállt a toleranciáért, az emberi méltóság és a vallásszabadság tiszteletéért. Kitért egy amerikai vallási csoport által tervezett akcióra is, amelynek keretében szeptember 11-én – az Egyesült Államok két nagyvárosa elleni terrortámadások 9. évfordulóján – nyilvánosan el akarják égetni a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak egy példányát. A kancellár tiszteletlennek, visszataszítónak és helytelennek minősítette az elképzelést.
Bírálta a kancellár részvételét a potsdami díjátadáson a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD). Aiman Mazyek főtitkár szerint Merkel olyan embert tisztelt meg, aki „a muzulmánok szemében a mi prófétánkat, s ezzel tulajdonképpen minden muzulmánt lábbal tiport meg”. A jelenlegi túlfűtött légkörben Westergaard kitüntetése „roppant problematikus” – vélte a ZMD főtitkára.

A potsdami M100 Médiadíjat száztagú kuratórium ítéli oda 2005 óta olyan személyeknek, akik munkásságukkal „nyomot hagytak maguk után” Európában és a világban. Az eddigi kitüntetettek között van az Orvosok határok nélkül szervezet alapítója, Bernard Kouchner, az afrikai éhezőket segítő Bob Geldof rockzenész és Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter. A szerda esti díjátadáson mintegy 80 európai médium főszerkesztői voltak jelen, a méltató beszédet (laudációt) Joachim Gauck egykori keletnémet polgárjogi aktivista mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.