Nagyvilág

Leállíttatná a romák kitoloncolását az EP négy frakciója

A romák tömeges kiutasításának felfüggesztését fogja kérni Párizstól az Európai Parlament négy frakciója, ha megszavazzák javaslatukat.

A közös tervezetet a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a kommunisták készítették. “Mély aggodalmukat” fejezik ki benne a francia kormány intézkedései miatt, és kérik ezek végrehajtásának “azonnali felfüggesztését”. Felszólítják az Európai Bizottságot is, hogy világosan nyilvánítsa ki, hogy legálisnak tartja-e a francia eljárást.

A legnagyobb parlamenti frakció, a néppárti külön tervezetet fogalmazott meg, amely szintén foglalkozik a cigányok európai helyzetével, de nem utal Franciaországra név szerint. A konzervatívok emlékeztetnek arra, hogy a tagállamoknak – bizonyos feltételek mellett – jogukban áll szűkíteni az uniós állampolgárok mozgás- és tartózkodási szabadságát. A hangsúlyt arra helyezik, hogy jobban használják fel az európai pénzalapokat a romák javára.

A néppártiak akkor remélhetik, hogy az ő javaslatukat fogadja el a testület, ha megszerzik hozzá az unióellenes és a szélsőjobboldali képviselők támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik