Nagyvilág

Castro védelmébe vette a zsidókat

Fidel Castro volt kubai elnök egy amerikai havilapnak adott interjújában védelmébe vette „a muzulmánoknál történelmileg jóval többet rágalmazott” zsidókat. Arra kérte a magazint, továbbítsa az üzenetét Mahmúd Ahmadizsenád iráni elnöknek.

„Azt gondolom, a zsidóknál többet semmilyen népet nem rágalmaztak. Még a muzulmánokat se” – mondta Fidel Castro a The Atlantic újságírójának, akivel három napon át több beszélgetést folytatott. A 84 éves kubai politikus szerint az iráni kormánynak meg kell értenie, hogy „a zsidókat elűzték a földjükről, azután világban mindenhol üldözték és bántották őket, mivel ők az a nép, amely megölte Istent. A zsidóknak sokkal nehezebb sorsa volt, mint nekünk. Semmit nem lehet a holokauszthoz hasonlítani”.

A riporter azt is megkérdezte Castrótól, hogy elmondaná-e mindezt az iráni elnöknek is, aki beszédeiben gyakran támadja Izraelt és a cionizmust, és aki azt is kijelentette, a holokauszt csupán egy mítosz. „Azért mondtam mindezt el Önnek, hogy mindezt nyilvánosságra hozza” – válaszolta a kubai forradalom atyja.
A volt kubai elnök az elmúlt négy évben az írásnak szentelte magát, az utóbbi másfél hónapban pedig megsokszorozta a nyilvános szerepléseit, hogy figyelmeztessen egy lehetséges „nukleáris holokauszt” veszélyére. Fidel Castro 2006-ban, súlyos egészségügyi problémák miatt adta át az elnöki széket öccsének, Raúl Castrónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik