Nagyvilág

Metrósztrájk Londonban

Metrósztrájk kezdődött hétfőn késő este Londonban, miután a munkaadó nem jutott egyezségre a szakszervezetekkel a tervezett leépítések ügyében.

A hálózatot üzemeltető cég, a London Underground összesen 800 munkahelyet akar megszüntetni a kisebb állomások jegypénztáraiban, arra hivatkozva, hogy az elektronikus bérletek tömeges terjedésével egyre kevesebben vesznek egy-egy utazásra szóló jegyet, és a pénztárak sok helyen kihasználatlanok.

Az érdekképviseletek szerint a terv az utasok biztonságát veszélyezteti, a London Underground ugyanakkor azzal érvel, hogy egyetlen állomás sem marad személyzet nélkül, és egyébként sem tömeges elbocsátásról van szó, hanem arról, hogy a kijelölt munkahelyeket üresedés esetén nem töltenék be.

A mostani a tavaly nyári hasonló munkajogi akció óta a legnagyobb közlekedési sztrájk Nagy-Britanniában, és minden bizonnyal hatalmas felfordulást okoz az egyébként is folyamatos káosszal küszködő londoni tömegközlekedésben. A tömegközlekedés lebonyolítása a sztrájk ideje alatt teljes mértékben a buszhálózatra marad, a buszközlekedés azonban a folyamatos torlódások miatt metrósztrájk nélkül is rendszerint igen lassú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik