Nagyvilág

Évet értékelt Barroso

Európának meg kell mutatnia, hogy több, mint 27 nemzeti sajátosság, hiszen "vagy együtt úszunk, vagy külön-külön süllyedünk el" - mondta az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén most első ízben mondott ilyen helyzetelemző beszédet. A legfőbb végrehajtó testület elnöke ez év elején, második ötéves hivatali ciklusának kezdetén tett ígéretet arra, hogy ezentúl évente áttekintést ad az unió állapotáról.

Barroso hangsúlyos mondandója volt, hogy az elkövetkező évben fel kell gyorsítani a szerkezeti reformokat, és a 27 tagállamnak szolidaritást kell mutatnia egymás iránt.

Az Európai Bizottság elnöke a gazdasági válságból való kilábalás, a fellendülés előmozdítása és a további válságok elkerülése érdekében szükségesnek tartott teendőknek szentelte beszéde legnagyobb részét.

Barroso kitért az uniót vezérlő elvek közül arra, hogy “a rasszizmusnak és az idegenellenességnek nincs helye” az EU-ban.

Az unió helyzetéről szóló Barroso-beszédre az Európai Parlament is nagyon készült. Az EP vezetősége eredetileg azt is tervbe vette, hogy az alapos ok nélkül távol maradó képviselőket megbüntetik, de ez a gondolat akkora ellenállásba ütközött az eurohonatyák és -honanyák részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik