Nagyvilág

Súlyos ítélet a Brunner-perben

Súlyos börtönbüntetésre ítélt a müncheni tartományi bíróság hétfőn két fiatalt, akik egy évvel ezelőtt egy vasútállomáson brutálisan összeverték és összerugdosták az 50 éves Dominik Brunnert, aki a helyszínen életét vesztette.

Az idősebb vádlottra, Markus S.-re kilenc év és tíz hónap szabadságvesztést szabott ki a bíró. Ez csak két hónappal marad el a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőjog által megengedett maximális (10 évi) börtönbüntetéstől. Társa, Sebastian L. hét évet lesz kénytelen fiatalkorúak börtönében tölteni.

Brunner tavaly szeptember 12-én egy vonaton felfigyelt arra, hogy két suhanc fenyegeti és zsarolja gyerekek egy csoportját. Együtt szálltak le egy müncheni állomáson, ahol Brunner – miután telefonján értesítette a rendőrséget – a suhancok és a gyerekek közé állt, hogy védje az utóbbiakat. S. ütésre lendülő öklét megelőzve ő ütött először, amitől a támadók dühbe gurultak, és nekiestek. Brunner az ütéseik nyomán a földre zuhant, ahol a két suhanc rugdosni kezdte. A férfi néhány perc múlva meghalt, de nem a bántalmazás következtében. A boncolás kiderítette, hogy halálát veleszületett, ám föl nem ismert szívbetegség okozta.

A tanácsvezető bíró, aki amúgy szigorú ítéleteiről híres, azzal indokolta a fővádlottra kiszabott, csaknem maximális büntetést, hogy S. bosszúból támadt Brunnerre, miután az megvédte a két suhanc által kirabolni szándékozott gyerekeket. A bosszú elvakította S.-t, és a férfira támadva azt is tudomásul vette, hogy az ütések és rúgások akár halált is okozhatnak – hangoztatta a müncheni tartományi bíróság elnöke.

A testület az elsőrendű vádlottat gyilkosságért, a másodrendű vádlottat pedig halált okozó súlyos testi sértésért marasztalta el. Utóbbi esetében enyhítő körülménynek tudta be, hogy L. megpróbálta fékezni a földön fekvő áldozatot rugdosó társát. A vádlottak védői felülvizsgálati kérelmet fontolgatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik