Külföld

Megállapodás a német atomerőművekről

admin
admin

2010. 09. 06. 07:34

A német atomerőművek üzemidejét koruktól függően különböző mértékben, de átlagosan 12 évvel hosszabbítják meg - jelentette be hétfő hajnalban Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter a kormány maratoni, 12 órán át tartó ülése után.

A legidősebb reaktor üzemidejét 8, a legfiatalabbét 14 évvel hosszabbítják meg – tette hozzá a miniszter. Röttgen bejelentette azt is, hogy az energetikai cégeknek extraprofitjuk egy részéről le kell mondaniuk a megújuló energiák használatának elősegítése érdekében. A kormány évi három milliárd euró különadó-bevételre számít tőlük erre a célra.

Angela Merkel kancellár és a kormányzó jobbközép koalíció legfontosabb miniszterei több hónapi társadalmi vita után állapodtak meg az atomerőművek üzemidejéről. Egy meg nem nevezett forrás nem sokkal korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány az energetikai cégek különadójával – a korábban közöltekkel összhangban – évi 2,3 milliárd euró extra költségvetési bevételt akar elérni a jövő évtől, de még ezen felül is fizetniük kell a megújuló energiák használatának támogatására. A megállapodás részleteit a kancellár hétfőn jelenti be.

A környezetvédő szervezetek – különösen a Greenpeace – azonnal bírálták a megállapodást. A német társadalom többsége ellene van a nukleáris energiának. Rögtön bírálta a döntést Ausztria is. Niki Berlakovich környezetvédelmi miniszter közleményében kijelentette, hogy az kiábrándító, “csapás a megújuló energiák támogatásának politikájára nézve”.

A Handelsblatt című lap pénteken azt írta: az államfő nem fog beleegyezni abba, hogy az ország atomerőműveinek működési idejét jelentősen meghosszabbítsák, s döntését a kancellár kénytelen lesz elfogadni. Christian Wulff tanácsadóinak véleménye alapján arra a következtetésre jutott, hogy az érintett tartományok jóváhagyása nélkül a 17 nukleáris erőmű üzemideje legföljebb kilenc évvel hosszabbítható meg azon felül, amennyit a Schröder-kormány és az energetikai konszernek között 2001-ben létrejött egyezség előirányoz. Az elnöki hivatal egyelőre zárolta a szakértők értékelését, amelynek lényege: kilenc évet meghaladó üzemidő-hosszabbítás esetén nagy a veszélye annak, hogy a parlament felsőháza, a Bundesrat is szót kér az ügyben. Ott pedig a Merkel-kormánynak május óta nincs többsége, vagyis nem tudna keresztülvinni egy ilyen hosszabbítást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.