Külföld

Iszlamista veszély Németországban

admin
admin

2010. 09. 06. 11:56

Németországban mintegy 400 olyan iszlamista személyt tartanak nyilván, akik fenyegetést jelentenek az ország belső biztonságára - közölte hétfőn a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke.

A berlini Der Tagesspiegelnek adott interjúban Jörg Ziercke elmondta: a fenti körön belül mintegy 130-ra rúg azoknak a száma, akiket kifejezetten veszélyesnek minősít a hatóság. Az ő esetükben olyan személyekről van szó, akikről a BKA “feltételezi, hogy jelentős horderejű, politikai motivációjú bűncselekményeket képesek végrehajtani”.

A BKA-nak fokozott gondot jelentenek militáns iszlamisták rendszeres “ingázásai” Németország és az afgán-pakisztáni határtérség között. Hetven iszlamista esetében a bűnüldöző szerveknek konkrét adataik vannak arra vonatkozóan, hogy az illetők “félkatonai kiképzésen estek át terrorista táborokban”. E hetven személy közül negyvenen közvetlen harctéri tapasztalatokkal rendelkeznek, amelyekre afganisztáni harcokban tettek szert. Motivációjuk fő tényezője, hogy harcolni akarnak Afganisztánban az amerikaiak és az úgynevezett hitetlenek ellen. A német bűnügyi hatóságoknak 2009 eleje óta összesen 26 militáns iszlamista kiutazását sikerült megakadályozniuk – közölte Ziercke.

Az interjúban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az alkotmánybíróság márciusi döntése nyomán föl kellett függeszteni a lehallgatásokkal nyert távközlési adatok hat hónapon át történő tárolását. Ennek következtében ugyanis “veszedelmes rések támadtak a terrorista veszély elleni küzdelem frontján”. A célszemélyek telefonos és internetes kapcsolataira vonatkozó adatok tárolásának megtiltása jelentősen nehezíti a rendőrség munkáját – állította Ziercke. Ez főként olyan esetekre vonatkozik, amikor azt kellene kideríteni, hogyan jöttek létre egy terrorcselekmény elkövetése előtt a végrehajtói struktúrák, ki kivel kommunikált. Annak meghatározásához, hogy ki rejtőzik egy internetes IP-cím mögött, feltétlenül szükségünk van a hozzá tartozó adatokra – állította a BKA elnöke.

Szeptember 11. közelgő évfordulója kapcsán kétségét fejezte ki, hogy az al-Kaida ma képes volna hasonló merényletek elkövetésére. Szerinte Oszama bin-Ladenre és helyettesére, Ajmán az-Zavahirira az utánuk folytatott hajtóvadászat miatt nagy nyomás nehezedik. Ezért alig képesek mozogni a pakisztáni Vazirisztán tartományban található búvóhelyükön kívül.
Ziercke veszedelmesebbnek tartja az al-Kaida Észak-Afrikában, Jemenben, Szaúd-Arábiában, Szomáliában és Irakban tevékenykedő szárnyát. Ezek a terrorista “fiókszervezetek” az adott térségben élő német állampolgárokra is veszélyt jelentenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.