Nagyvilág

Leszámolás egy dárfúri menekülttáborban

Rivális bandák közötti fegyveres harcban meghalt hat ember, további 33 pedig megsebesült a polgárháború dúlta szudáni Dárfúr térség egyik menekülttáborában - közölték szombaton békefenntartók.

A tűzharc a Hamidíja táborban, Zalingei város közelében pattant ki szombat reggel, és szinte egész nap tartott. Egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki a véres szembenállást – mondta az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének, az UNAMID-nak a szóvivője.

Egy dárfúri lázadószervezet szóvivője azonban a kartúmi kormánnyal szövetséges fegyvereseket okolta az öldöklésért, és tagadja, hogy a kormánytól független rivális bandák harcolnának egymás ellent. Ő úgy tudja, tíz ember halt meg a lövöldözésben.

A több mint hét éve tartó polgárháború és az aszály miatt a térségben több mint kétmillió ember keresett magának menedéket valamely menekülttáborban, amelyet segélyszervezetek látnak el élelmiszerrel és vízzel. Több táborban is megmutatkoznak a politikai ellentétek, és a kartúmi kormány azzal vádol több táborvezetőt, hogy fegyvert halmoz fel, és bujtat lázadókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik