Nagyvilág

Egy áldozata van Earlnek Kanadában

Egy ember életét vesztette szombaton a kanadai Új-Skócián és a Prince Edward-szigeten átsöprő Earl trópusi vihar tombolásában.

Az 54 éves férfi a Halifax közelében fekvő Blind-öbölben hajójáról vízbe esett és megfulladt – közölte a helyi mentőszolgálat.

Az Earl, amely – miután trópusi viharrá szelídülése nyomán visszaminősítették 1. fokozatú hurrikánná – Kanadában szombat este ismét trópusi vihar fokozatot kapott. Az időnként 111 km/óra sebességű szél fákat, villanypóznákat tépett ki, heves esőzést vitt magával a körzetben, és legalább 70 ezer háztartást fosztott meg az áramszolgáltatástól.

Az Earl szombatra virradóra az Egyesült Államok északkeleti részét sújtotta, de legyengült, s akkor fokozták le először trópusi viharrá. Nagyobb anyagi károkról innen nem érkezett jelentés. A hurrikánszezonból még mindig 87 nap van hátra, a legveszélyesebb időszak szeptember 10-11-re esik.

A Miami székhelyű nemzeti hurrikán-előrejelző központ szerint vasárnap és hétfőn tovább gyengül az Earl, amelynek szeme vasárnap hajnalban Újfundland és Labrador tartományban, St. Mary kikötőjétől 295 kilométerre délkeletre volt, s óránként 74 kilométeres sebességgel haladt 100 Kilométer/órás erejű széllökések kíséretében. Több repülőtéren leállították a közlekedést, az Új-Brunswick tartományt és az Prince Edward-szigetet összekötő hídon megtiltották az áthaladást a nehézgépjárműveknek, s leálltak a kompjáratok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik