Nagyvilág

Fülkét terveztek a mélyben rekedt bányászok kiszabadítására

A chilei haditengerészet nagy vonalakban ismertette annak a fülkének a tervét, amelyben mérnökeinek elképzelése szerint a felszínre lehetne hozni a San José-i réz- és aranybányában augusztus elején 700 méteres mélységben rekedt 33 bányászt.

„A fülkében biztosítani kell az oxigénellátást, fel kell szerelni távközlési eszközökkel, világítással és egy videomegfigyelést biztosító rendszerrel, valamint egy olyan kengyellel, amelybe becsatolhatják az utazó lábát” – magyarázta Sergio Sandoval parancsnok még pénteken este (helyi idő szerint) a Canal 24 Horas televíziós csatorna műsorában.

A henger alakú kapszulát olyan biztonsági felszereléssel is el kell látni, amely lehetővé teszi, hogy a bányász kiszabadítsa magát és visszaereszkedjen a bánya mélyére, ha a szerkezet valahol félúton megszorulna.

A chilei sajtó szerint a felszínre vezető mintegy 700 méteres utat bányászonként egy óra alatt teheti majd meg a fülke, amelyet egy 66 centiméter átmérőjű csőben eresztenének le. Az ehhez szükséges alagút fúrását hétfőn kezdték meg a mentésen dolgozók, a fúrás azonban három-négy hónapig is eltarthat a hatóságok szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik