Nagyvilág

Európai merényletekre figyelmeztet egy iszlamista fogoly

Németországban és más európai országokban elkövetni tervezett merényletekről árult el részleteket egy német iszlamista férfi, akit az amerikai erők Afganisztánban vettek őrizetbe július elejét követően - jelentette szombaton a Der Spiegel című német hetilap.

A magazin szerint az Egyesült Államokban olyan forrásnak tekintik a hamburgi illetőségű 36 éves Ahmad S.-t, aki fontos információkkal szolgálhat készülő terrorcselekményekre vonatkozóan.

Guido Westerwelle német külügyminiszter már szerdán említést tett egy amerikaiak által Afganisztánban elfogott német férfiról, de semmilyen részletet nem árult el az ügyről.

A Der Spiegel most – forrásainak megnevezése nélkül – azt írja, hogy Ahmad S. az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom nevű terrorszervezethez tartozott, és az volt a feladata, hogy új tagokat toborozzon a szervezetnek Németországban.

Július eleji kabuli elfogása óta a férfit az afgán főváros melletti Bagram légitámaszpont amerikai katonai börtönében tartják fogva, de a német hatóságoknak még nem sikerült elérniük, hogy kapcsolatba léphessenek vele – mondta el a lapnak ugyanaz a forrás.

Ahmad S. 2009 márciusában indonéz feleségével, Sulyman nevű bátyjával és egy másik házaspárral együtt az afgán-pakisztáni határ térségébe utazott, hogy kiképzést kapjanak a szélsőségesek ottani táboraiban.

A lap szerint a férfi korábban a hamburgi Taiba (korábban al-Kudsz) mecsethez kapcsolódó körökben mozgott. Vele egy időben tucatnyi, a mecset hívei közé tartozó feltételezett iszlamista tűnt el a német városból, és egy részük szintén egy kiképző táborba utazott, hogy megtanuljon fegyverekkel és robbanó szerkezetekkel bánni.

A mecsetet, amelyben egykor gyakran megfordult Mohammed Atta, az Egyesült Államok ellen utóbb 2001. szeptember 11-én terrortámadásokat végrehajtó csoport vezetője is, idén augusztusban bezáratta a német rendőrség, azon az alapon, hogy a mecset pakisztáni és afganisztáni fegyveres iszlamista csoportokkal áll kapcsolatban.

Ami az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalmat illeti, tagjai – részben a térség tálib csoportjaival együtt – a pakisztáni biztonsági erők és a NATO Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erői (ISAf) ellen lépnek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik