Külföld

Semjén Kínában: Magyarországon érdemes befektetni

admin
admin

2010. 09. 03. 20:23

Magyarország stabil, tartja magát nemzetközi vállalásaihoz, érdemes itt befektetni - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az északkelet-kínai Csilin tartomány székhelyén, Csangcsunban megrendezett nemzetközi gazdasági, környezetvédelmi konferencián tartott előadásában csakúgy, mint találkozóin a kínai vezetőkkel.

„Ismertettem a magyar gazdaság helyzetét, a stabilitás megteremtését szolgáló 29 pontot, elmondtam, hogy betartjuk a nemzetközi kötelezettségeinket, és arról igyekeztünk meggyőzni a kínai partnereinket, hogy érdemes hozzánk hozni a pénzüket” – számolt be háromnapos vidéki útja és közel egyhetes kínai látogatása végén, hazautazása előtt Semjén Zsolt Pekingben.
A feltörekvő iparágak világ-csúcstalálkozójának, egyben az északkelet-ázsiai expónak helyet adó Csilinnek már van kapcsolata Fejér megyével, de érezhető volt, hogy a tartomány ezt szívesen megerősítené, ezért mind a tartomány párttitkárát, mind a kormányzóját meghívták Magyarországra – mondta a miniszterelnök-helyettes.

A konferencia, amelynek Dominique de Villepin korábbi francia kormányfő volt az egyik fővendége, és amelyen jelen volt Latorcai János (KDNP), a parlament alelnöke is, elsősorban két témát érintett: a globalizációt és annak hatását, valamint energetikai, környezetvédelmi kérdéseket.

Kínában a gazdaság már túl van a válságon, ami az is jelenti, hogy erre „rákapcsolódva” más országok is segítséget kaphatnak a növekedési pályára álláshoz – szűrte le az előadásokból Latorcai János. A szűkebb témakörökkel kapcsolatban megjegyezte: sok szó esett az alternatív energiaforrásokról, azok tanulmányozásáról, a kutatásokról, de új konkrét eredmények bemutatására nem került sor Csangcsunban.
A kínai gyártók immár a világpiacon is kopogtatnak, és nem titkolt céljuk, hogy Magyarországot is megnyerjék a termékeiknek. Latorcai János szerint nálunk egyelőre legfeljebb a 200-250 kilométer óránkénti vontatási sebességű normál pályás vonatok jöhetnek szóba. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy a kínai vállalat – tudván, hogy Budapesten közeleg a metrószerelvények cseréjének ideje – szeretne Magyarországon metrószerelvényeket eladni. Elhangzott: örülnének, ha magyar mérnökök jönnének Kínába és megismerkednének a kínálattal.

A konferencián Gyöngyösi Márton (Jobbik), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke ismertette pártja külpolitikai programját, hangsúlyozva a keletre nyitás és a kínai kapcsolatok fontosságát. „Magyarországon a Jobbik a keletre nyitás gondolatának a legfőbb támogatója, úttörője” – hangsúlyozta beszédében a párt politikusa, kijelentve: örül, hogy az új Orbán-kormány is felismerte a keleti kapcsolatok fontosságát, és ebben a törekvésében bel- és külföldön egyaránt számíthat a támogatásukra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.