Nagyvilág

Obamának kedvez a közel-keleti béketárgyalás?

Gazdik Gyula Közel-Kelet-szakértő szerint a béketárgyalásokból legfőképpen az Obama-adminisztráció profitálhat.

Barack Obama amerikai elnök arra szólította fel a közel-keleti vezetőket, hogy ne hagyják kicsúszni kezeik közül a béketeremtés lehetőségét. Obama Benjamin Nethanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmud Abbász palesztin elnököt fogadta a Fehér Házban, ahol a két vezető ceremoniális kézfogásával megkezdődött a közel-keleti béketárgyalások legújabb fejezete.

Az egyeztetésen Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, és II. Abdullah jordán uralkodó közvetít. A biztató gesztusokkal tarkított csúcstalálkozót beárnyékolták a keddi merényletek, szakértők pedig szkeptikusan vélekednek a béketárgyalás várható eredményei kapcsán.

Gazdik Gyula, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Népszabadságnak például úgy fogalmazott: a korábbi tapasztalatokból kiindulva túlontúl nagy várakozással nem szabad az esetleges végeredmény elé tekinteni. A Közel-Kelet-szakértő azon véleményének adott hangot, hogy az egyéves határidő szűk játékteret hagy a feleknek, másrészt felmerül, hogy az eredmény csak Ciszjordániában lesz megvalósítható, hiszen a Palesztin Nemzeti Hatóság hatalma oda koncentrálódik. Gazdik szerint a tárgyalások legfőképpen az Obama-adminisztrációnak kellenek, a felek pedig nem mernek ellentmondani Washingtonnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik