Nagyvilág

Nikotintapaszt és húsgolyót kapnak a chilei bányászok

admin
admin

2010. 09. 02. 13:52

Először kaptak meleg ételt: húsgolyót, csirkét és rizst azok a chilei vájárok szerdán, akik augusztus 5-én egy bányaomlás miatt rekedtek a 700 méteres mélységben a föld alatt.

Először kaptak meleg ételt azok a chilei vájárok szerdán, akik augusztus 5-én egy bányaomlás miatt rekedtek a 700 méteres mélységben a föld alatt – írja a CNN online. A 33 férfinak húsgolyókat, csirkét és rizst juttattak le azon a járaton, amelyen keresztül megtalálásuk óta ellátják őket. Közben egy rövid időre fel kellett függeszteni a mentőjárat fúrását, mert a fúrógép egy repedéshez ért. Ezért cementtel erősítették meg a már kivájt üreg falát.

A bányászok 17 napon át – augusztus 22-ei megtalálásukig – a menhelyen található halkonzervet fogyasztották, azóta pedig csak proteinben gazdag tejalapú turmixokat és glükóz szirupot kaptak. Az orvosok szerint a többség emésztőrendszere most jutott olyan állapotba, hogy már szilárd élelmiszert is ehetnek. Étrendjük kialakításában segítenek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei is. Négyfős csoportjuk már meg is érkezett a helyszínre. Vezetőjük, Dr. Michael Duncan szerint a bányászok ellátása szempontjából három szempont meghatározó: egyrészt megfelelő mennyiségű kalóriát kell a szervezetükbe juttatni, másrészt ki kell alakítani egy alvási rendszert, harmadrészt oda kell figyelni arra, hogy optimisták maradjanak. Az amerikai orvos azt javasolta, hogy a dohányzók ne cigarettázzanak.

A chilei hatóságok a bányászok kérése ellenére eddig sem juttattak le dohányárut a föld alá, hanem nikotintapaszt adtak nekik, hogy enyhítsék az elvonási tüneteket. Megkezdték oltásukat is: tetanusz, diftéria, influenza és tüdőgyulladás elleni vakcinákat adtak nekik. A vájárok egyébként találtak négy vízforrást is a mélyben, ezek egyike emberi fogyasztásra alkalmas.

A férfiak arról a menhelyről – ahol eddig voltak – egy szárazabb, ám 300 méterrel mélyebben fekvő helyre költöztek. Az eddigi meleg és nedves “lakhelyükön” ugyanis többeknél gombás fertőzés jelentkezett. Egy szerdán nyilvánosságra hozott videó szerint a bányászok az eddiginél jobb hangulatban vannak. Többen megborotválkoztak, és tiszta pólót vettek fel.
A NASA vezető orvosa azt is javasolta a chilei szakembereknek, hogy legyenek nyíltak a bányászokkal és mondják meg nekik pontosan, hogy mikor tudják őket kimenteni. A mélyben rekedtek ugyanis most csak annyit tudnak, hogy hosszú ideig kell még lenn lenniük, de pontos dátumokat eddig nem közöltek velük.

A chilei hatóságok közben kidolgoztak egy napi menetrendet, amellyel a nappalok és az éjszakák váltakozását fogják ezentúl szimulálni. A bányászok minden nap reggel fél nyolckor kelnek. Ezután reggeliznek: szendvicset, joghurtot és tejet kapnak. Majd rendet raknak. Ezt követően, vagy a kiépített kommunikációs rendszeren keresztül bezsámolnak egészségügyi állapotukról a fenti orvosoknak, vagy pedig meghallgatják, a vezetőjüknek kinevezetett Luis Urza beszámolóját arról, hogy éppen mi zajlik a felszínen. Ebéd után csoportokban megbeszéléseket tartanak, elolvassák szeretteik leveleit, és válaszolnak ezekre. A vacsorát este 8-kor kapják, lámpaoltás pedig, 10 és 11 között van.

A bányászok már 27 napot töltöttek a föld alatt. A modern történelemben erre még nem volt példa. Eddig három kínai vájár bírta a legtovább: ők 25 napon keresztül szenet rágtak, mielőtt tavaly júliusban kimentettek őket egy vízzel elárasztott kínai bányából.

Szerdán egy rövid időre egyébként le kellett állnia a mentőjáratot fúró szerkezetnek, miután a fúrógép áthaladt egy kisebb repedésen. Az akna falát ezután meg kellett erősíteni. A munka irányítói elmondták, hogy ezentúl éjjel fúrnak majd, nappal pedig cementet öntenek a járatba. A harminc tonnás gép naponta 20 métert tud előrehaladni. A mentőjárat kifúrása hónapokig tart majd: az első fázisban előrehaladnak, majd kiszélesítik az üreget, hogy azon kiférjenek a bányászok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.