Nagyvilág

Nikotintapaszt és húsgolyót kapnak a chilei bányászok

admin

2010. 09. 02. 13:52

Először kaptak meleg ételt: húsgolyót, csirkét és rizst azok a chilei vájárok szerdán, akik augusztus 5-én egy bányaomlás miatt rekedtek a 700 méteres mélységben a föld alatt.

Először kaptak meleg ételt azok a chilei vájárok szerdán, akik augusztus 5-én egy bányaomlás miatt rekedtek a 700 méteres mélységben a föld alatt – írja a CNN online. A 33 férfinak húsgolyókat, csirkét és rizst juttattak le azon a járaton, amelyen keresztül megtalálásuk óta ellátják őket. Közben egy rövid időre fel kellett függeszteni a mentőjárat fúrását, mert a fúrógép egy repedéshez ért. Ezért cementtel erősítették meg a már kivájt üreg falát.

A bányászok 17 napon át – augusztus 22-ei megtalálásukig – a menhelyen található halkonzervet fogyasztották, azóta pedig csak proteinben gazdag tejalapú turmixokat és glükóz szirupot kaptak. Az orvosok szerint a többség emésztőrendszere most jutott olyan állapotba, hogy már szilárd élelmiszert is ehetnek. Étrendjük kialakításában segítenek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei is. Négyfős csoportjuk már meg is érkezett a helyszínre. Vezetőjük, Dr. Michael Duncan szerint a bányászok ellátása szempontjából három szempont meghatározó: egyrészt megfelelő mennyiségű kalóriát kell a szervezetükbe juttatni, másrészt ki kell alakítani egy alvási rendszert, harmadrészt oda kell figyelni arra, hogy optimisták maradjanak. Az amerikai orvos azt javasolta, hogy a dohányzók ne cigarettázzanak.

A chilei hatóságok a bányászok kérése ellenére eddig sem juttattak le dohányárut a föld alá, hanem nikotintapaszt adtak nekik, hogy enyhítsék az elvonási tüneteket. Megkezdték oltásukat is: tetanusz, diftéria, influenza és tüdőgyulladás elleni vakcinákat adtak nekik. A vájárok egyébként találtak négy vízforrást is a mélyben, ezek egyike emberi fogyasztásra alkalmas.

A férfiak arról a menhelyről – ahol eddig voltak – egy szárazabb, ám 300 méterrel mélyebben fekvő helyre költöztek. Az eddigi meleg és nedves “lakhelyükön” ugyanis többeknél gombás fertőzés jelentkezett. Egy szerdán nyilvánosságra hozott videó szerint a bányászok az eddiginél jobb hangulatban vannak. Többen megborotválkoztak, és tiszta pólót vettek fel.
A NASA vezető orvosa azt is javasolta a chilei szakembereknek, hogy legyenek nyíltak a bányászokkal és mondják meg nekik pontosan, hogy mikor tudják őket kimenteni. A mélyben rekedtek ugyanis most csak annyit tudnak, hogy hosszú ideig kell még lenn lenniük, de pontos dátumokat eddig nem közöltek velük.

A chilei hatóságok közben kidolgoztak egy napi menetrendet, amellyel a nappalok és az éjszakák váltakozását fogják ezentúl szimulálni. A bányászok minden nap reggel fél nyolckor kelnek. Ezután reggeliznek: szendvicset, joghurtot és tejet kapnak. Majd rendet raknak. Ezt követően, vagy a kiépített kommunikációs rendszeren keresztül bezsámolnak egészségügyi állapotukról a fenti orvosoknak, vagy pedig meghallgatják, a vezetőjüknek kinevezetett Luis Urza beszámolóját arról, hogy éppen mi zajlik a felszínen. Ebéd után csoportokban megbeszéléseket tartanak, elolvassák szeretteik leveleit, és válaszolnak ezekre. A vacsorát este 8-kor kapják, lámpaoltás pedig, 10 és 11 között van.

A bányászok már 27 napot töltöttek a föld alatt. A modern történelemben erre még nem volt példa. Eddig három kínai vájár bírta a legtovább: ők 25 napon keresztül szenet rágtak, mielőtt tavaly júliusban kimentettek őket egy vízzel elárasztott kínai bányából.

Szerdán egy rövid időre egyébként le kellett állnia a mentőjáratot fúró szerkezetnek, miután a fúrógép áthaladt egy kisebb repedésen. Az akna falát ezután meg kellett erősíteni. A munka irányítói elmondták, hogy ezentúl éjjel fúrnak majd, nappal pedig cementet öntenek a járatba. A harminc tonnás gép naponta 20 métert tud előrehaladni. A mentőjárat kifúrása hónapokig tart majd: az első fázisban előrehaladnak, majd kiszélesítik az üreget, hogy azon kiférjenek a bányászok.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Moszkva, 2018. július 16.
Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök (b) szakadó esőben megy le a pályáról az ünneplő francia válogatott mellett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Horvátország döntő mérkőzése után a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 15-én. Franciaország 4-2-re győzött. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A horvát elnöknő Modricékat is felülmúlta

Generated by  IJG JPEG Library
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.