Nagyvilág

Negyven éve sugárzik a lezuhant repülő

admin
admin

2010. 09. 02. 12:19

Több mint negyven évvel azután, hogy egy négy atomrobbanófejjel felszerelt amerikai bombázó lezuhant Grönlandon, a sziget egyes részei még mindig rendkívül mérgező plutónium-sugárzásnak vannak kitéve.

A szennyezés tényét már két éve megerősítették, ennek ellenére a hatóságok mind a mai napig nem helyeztek el figyelmeztető táblákat az érintett területeken az őslakosok és a turisták számára. Helyi vadászok mindenesetre elindítottak egy erre irányuló kezdeményezést.

A Thule nevű amerikai katonai bázistól száz kilométerre fekvő, ezer lelkes község, Qaanaaq egyik képviselője a KNR grönlandi közrádiónak adott interjújában közönnyel vádolta meg a nuuki kormányt a sugárzás ügyében.

A B52-es típusú amerikai bombázó 1968 januárjában zuhant le közvetlenül a Thule bázis közelében. A fedélzeten található négy nukleáris robbanófej közül három a tengerbe esett, ezeket sikerült később kihalászni. A negyedik azonban egy jégmezőre zuhant, ahol radioaktív törmelék szóródott szét.

A törmelék begyűjtésére és ártalmatlanítására Dánia és az Egyesült Államok helyieket bérelt fel, akik közül sokan megbetegedtek vagy meghaltak később a sugárzás következtében.

Mind a mai napig tisztázatlan, hogy a negyedik, jégmezőre zuhant robbanófej sugárzó maradványait teljes körűen sikerült-e begyűjteni. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy 11 évvel a baleset után – vagy legalábbis valamivel később – ez maradéktalanul megtörtént.

A legendák övezte Thule katonai repülőbázis a közelmúltban valószínűleg a Guantánamóba irányuló fogolyszállítmányok közbülső állomásaként is szolgált.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.