Nagyvilág

Megkezdődtek a béketárgyalások

Hisszük, hogy sikerrel járnak és egy éven belül megállapodnak a békéről - jelentette ki csütörtökön Washingtonban, a közvetlen tárgyalásaik megkezdésének alkalmából Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

Clinton, miként korábban Barack Obama elnök, kijelentette, hogy a megállapodást az Egyesült Államok nem kényszerítheti rá azt érintett felekre, azt nekik maguknak kell elérniük. Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette, hogy hazája ehhez minden segítséget megad a tárgyalóknak.

Benjámin Netanjahu hangsúlyozta, hogy a valódi és tartós béke csak kölcsönös és fájdalmas kompromisszumok árán érhető el. Sürgette, hogy a palesztinok “a zsidó nép nemzetállamaként” ismerjék el Izraelt.

Mahmúd Abbász – aki az előző felszólalóktól eltérően nem angolul, hanem arabul beszélt – kijelentette, hogy a palesztinok a maguk részéről nem kérnek sem többet, sem kevesebbet, mint amit a már megkötött nemzetközi szerződések biztosítanak a számukra. A palesztin vezető hangsúlyozta, hogy a tárgyalások sikeréhez elengedhetetlen a zsidó telepek további bővítésének befagyasztása és a Gázai övezet izraeli blokádjának feloldása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik