Külföld

Leállt a chilei bányászok mentése

admin
admin

2010. 09. 02. 06:43

Félbeszakadt a mentés helyi idő szerint szerdán a chilei Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában, ahol bányaomlás miatt augusztus 5-én 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben.

Néhány órás szünet után azonban helyi idő szerint szerda este a munkálatokat felújították.

A rendkívül hosszadalmasnak, mintegy 3-4 hónaposnak jósolt mentés – amelyet ausztrál, illetve német műszaki segítséggel a Codelco chilei állami vállalat végez – hétfőn kezdődött, szerdán azonban néhány órára félbeszakadt.

A munkálatokat irányító André Sougarret mérnök elmondta, hogy az alagútfúrást 20 méter mélységben abbahagyták, mert – mint fogalmazott – az eddig átfúrt kőzetben bizonyos geológiai rendellenességeket észleltek. A mérnök azonban bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy hamarosan úrrá lesznek a felmerült problémán. Nem sokkal később már arról számolt be, hogy a helyzet konszolidálódott, és folytathatták a fúrást. Eddig 30 méter mélységig jutottak.

A tervek szerint a 700 méteres mélységig egy 66 centiméter átmérőjű alagutat fúrnak, és azon igyekeznek majd a mélyben rekedt bányászokat a felszínre hozni. A fúrási munkálatok azonban legkevesebb 100 napig tartanak, és azt követően kezdődhet meg a tényleges felszínre hozatal, amely szakértők szerint minden egyes bányász esetében mintegy 3 órát vesz igénybe.

mélyben rekedt 33 bányászok közül három látható, amint üzenetet küld a felszínre - KÉPGALÉRIA!

A mélyben rekedt 33 bányász közül három látható a chilei televízió képén, amint üzenetet küldenek a felszínre – KÉPGALÉRIA!

A mentéssel párhozamosan a legfőbb feladat az, hogy biztosítsák a szerencsétlenül járt bányászok megfelelő fizikai és mentális állapotának fenntartásához szükséges feltételeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.