Külföld

Kirúgják a rasszista német politikust

admin
admin

2010. 09. 02. 10:13

A német jegybank elnöksége egyhangúlag úgy határozott, hogy megválik az utóbbi időben rasszista kijelentéseket tevő tagjától, Thilo Sarrazintól - írta csütörtökön a Berliner Zeitung.

A fővárosi újság értesülése szerint már csupán annak eldöntése van hátra, hogy milyen módon történjék a “válás” Thilo Sarrazintól. “Inkább egy borzalmas vég, mint egy vég nélküli borzalom” – mondta az újságnak egy beavatott személy Frankfurtban.

Ellentétben az egy évvel ezelőtti helyzettel, amikor egy vihart kavaró nyilatkozat nyomán a Bundesbank elnöke már egyszer le akarta váltani Sarrazint, ám kisebbségben maradt, ezúttal az elnökség mind a négy többi tagja felsorakozott Axel Weber mögött. A Berliner Zeitung szerint ennek hátterében az a megfontolás húzódik, hogy Sarrazin szerződése 2014-ig szól. Így a 65 éves bankárnak még négy éven át lehetősége volna újra meg újra reflektorfénybe kerülni és ártani a Bundesbank tekintélyének.

Sarrazin több nyilatkozatában és hétfőn megjelent könyvében azt állította, hogy a muzulmán bevándorlók csak anyagi terhet jelentenek Németországnak, és a török és arab jövevények nem hajlandók beilleszkedni. Mivel alacsonyabb értelmi képességekkel rendelkeznek, mint a németek, tömeges szaporodásuk az ország elbutulását vetíti előre – állítja. Egy sajtóinterjúban pedig arra célzott, hogy egyes népek és vallási csoportok értelmi szintje genetikai okokra vezethető vissza.

A Német Szociáldemokrata Pártnak közben növekvő fejtörést okoz Sarrazin tervezett kizárása. Számos tartományi szervezetből érkeznek ugyan helyeslő reagálások, ám még több olyan, amely bírálja a lépést. Bajorországi párttagok vezérszólamát a Die Welt így foglalta össze: “Sarrazin végre kimondja, mi az ábra, hol vannak a problémák. Demokráciában élünk, nem foghatjuk be az emberek száját.”

Az újság idézi Jürgen Falter mainzi politológust, aki szerint a tervezett kizárással az SPD nagy kockázatot vállal. A nyilatkozataiban és könyvében felsorolt érvek többségével ugyanis a bankár nem vétett a szociáldemokrácia alapelvei ellen. “Sarrazin messzemenően belül marad azokon a határokon, amelyeket egy pártnak el kell fogadnia” – hangsúlyozta Falter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.