Nagyvilág

Gillard közelebb került a győzelemhez

Egy független képviselő az Ausztrál Munkáspárt mellé állt a kormányalakítási tárgyalásokon, de a meccs még nincsen lefutva.

Andrew Wilkie független ausztrál képviselő a Munkáspárt támogatása mellett döntött, 74 képviselői helyhez juttatva Julia Gillard volt miniszterelnök pártját, amely egy lépéssel közelebb került a kisebbségi kormányt megalakításához. A tasmániai Wilkie azon reményének adott hangot, hogy másik három független képviselőtársa is a baloldali párt mellett teszi majd le a voksát.

Az Ausztrál Munkáspárt tegnap írt alá megállapodást a Zöldekkel, és 73-ra tornászta fel képviselőinek számát. A Tony Abott által vezetett konzervatív liberálisok csak a fennmaradó három független honatya (Bob Katter, Rob Oakeshott és Tony Windsor) támogatásával lennének képesek kormányt alakítani. A királycsinálókkal folyamatos egyeztetések zajlanak mindkét részről.

Ausztráliában augusztus 12-én tartottak parlamenti választásokat, ahol a konzervatív Liberális Párt csupán egy hajszállal előzte meg a Gillard vezette Munkáspártot: előbbi 71, utóbbi 72 parlamenti helyet szerzett. A 150 fős ausztrál képviselőházban 75 mandátumra van szükség a kormányzóképességhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik